Irak: Nova američka taktika može potaknuti još jaču pobunu

AMERIČKE snage u Iraku pokrenule su dosad najžešću vojnu kampanju od završetka rata u svibnju, međutim, stručnjaci upozoravaju da bi agresivno "pokazivanje sile" moglo prije potaknuti protuameričku pobunu nego je spriječiti.

U proteklih deset dana američki borbeni zrakoplovi bacali su bombe od po 230 kilograma, ispaljivane su satalitski navođeni projektili, tenkovi su granatirali navodna skrovišta prosadamovskih gerilaca.

"Mislim da sadašnja kampanja neće polučiti ono što Amerikanci žele - sigurnost na terenu za Iračane i američke vojnike", smatra Phillip Mitchell s Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu.

"To će dovesti samo do toga da se stanovništvo još više veže uz prosadamovsku, protuameričku pobunu", dodaje Mitchell.

Amerikanci su odlučili pokrenuti ofenzivu početkom ovoga mjeseca nakon što su im oborena dva helikoptera pri čemu su poginula 22 vojnika.

Kao odgovor, američka 4. pješačka divizija, razmještena oko Tikrita, rodnog grada Sadama Huseina, pokrenula je operaciju Ivy Cyclone, poslavši zrakoplove F-16 da bombardiraju nekoliko napuštenih skladišta.

Potpukovnik Steve Russell, zapovjednik jednog bataljuna u 4. pješačkoj diviziji, ocijenio je ovu kampanju uspješnom i prikladnom taktikom.

"Nećemo dopustiti ovim pobunjenicima da se igraju na našem teritoriju. Moramo zadržati ofenzivni pristup i dati neprijatelju do znanja da ćemo žestoko udariti onda kada to želimo", rekao je Russell.

Na televizijskim ekranima diljem svijeta prikazane su mutne slike, snimljene uređajima za noćno snimanje, koje su ostavile dojam robusne i žestoke kampanje. Međutim, dosad nisu postignuti nikakvi rezultati nove taktike u smislu uhićenja nekog od važnijih Sadamovih pristaša.

"Te operacije tipa pronađi i razori, vrlo su spektakularne i namijenjene su za američku televizijsku publiku", kaže Francois Gere, direktor francuskog instituta za diplomaciju i obranu.

"To je kao da koristite čekić da biste potamanili muhe. Tako se ne bori protiv gerile. Za to su vam potrebne obavještajne informacije od samih Iračana. Ovakav tip operacija navodi ljude na zaključak da je posrijedi brutalna vojna okupacija", dodaje Gere.

Pročitajte više