Irak: Pregovori o iračkom predsjedniku

VISOKI dužnosnik koalicije koju predvode Sjedinjene Države u Iraku odbacio je u ponedjeljak informacije prema kojima se Iračani i koalicijski predstavnici spore oko predsjedničkih kandidatura sunita Ghazi AlYaouara i Adnanea Pachachija.

Ranije je s iračke strane procurila informacija da se koalicija i Vijeće za privremenu upravu Iraka ne slažu oko kandidata. Koalicija želi da za predsjednika bude imenovan Adnane Pashashi, bivši 81-godišnji diplomat, dok je vijeće za Ghazija al Yaoura, 46-godišnjeg plemenskog vođu.

U nedjelju je sastanak odgođen zbog takvih razilaženja.

"Za dužnost predsjednika i za dvije trećine budućih ministara tražimo osobe koje nisu članovi sadašnjeg prijelaznog vijeća", kazao je dužnosnik koalicije koji nije htio otkriti identitet. I Yaouar i Pachachi su članovi prijelaznog vijeća koje su uspostavili Amerikanci u srpnju 2003.

Dužnosnik koalicije optužio je članove vijeća da "u svoju korist okreću" sastavljanje vlade koja treba upravljati Irakom od 30. lipnja.

"Oni u svoju korist okreću taj proces, jer mnogi žele sačuvati svoja mjesta", kazao je, dodajući da je "koalicija svjesna da irački puk želi vidjeti nova lica u novoj vladi".

Pročitajte više