Irak: Sukobi s pristašama al Sadra kod Najafa, Kufe i Kerbale

AMERIČKI su vojnici u četvrtak preuzeli nadzor nad sektorom u kojemu je ured guvernera Najafa, priopćila je policija nedugo pošto je američki upravitelj Paul Bremer imenovao novog guvernera svetog šijitskog grada, a agencije javljaju da su u više gradova izbili oštri sukobi između snaga koalicije i pobunjenih pristaša Moqtade al Sadra.

"Oni (američki vojnici) postavili su nadzorne točke na glavnoj cesti između Najafa i Kufe i preuzeli su nadzor nad sektorom oko guvernerova ureda", kazao je za AFP policajac Hussein Razak.

Eksplozije i žestoka unakrsna paljba izbili su u četvrtak u neposrednoj blizini svetog šijitskog grada Najafa, gdje je utvrđen radikalni šijitski vođa Moqtada Sadr, javljaju agencije pozivajući se na svjedoke i svoje dopisnike na licu mjesta.

Prije toga su se u sjeverozapadnom dijelu grada okupili vojnici i američki tenkovi, tvrde isti izvori.

"Samo smo zapriječili cestu", izjavio je za AFP američki vojnik. No na upit koliko će dugo cesta biti blokirana, odgovorio je: "ovisi o tome koliko će trajati operacija".

U četvrtak je došlo i do oružanog sukoba između milicije radikalnog šijitskog vođe Moqtade Sadra i koalicijskih snaga koje predvode Sjedinjene Države, na ulazu u Kufu, u blizini svetog grada Najafa, izvijestili su svjedoci.

Sukobi su izbili nedugo nakon izjave američkog civilnog upravitelja Paula Bremera u kojoj je najavio da će Najaf dobiti guvernera, Adnana al-Chjarifija te ponovno zatražio da se razoruža milicija Moqtade Sadra.

Odmah nakon prvih pucnjeva, Kufu, koja je desetak kilometara udaljena od Najafa, napustili su njezini stanovnici, a ulice su preplavili pripadnici paravojnih snaga, rekao je za AFP svjedok Abdel Hussein Obeidi.

Istodobno su se u sjeverozapadnom dijelu Najafa počele gomilati američke snage i tenkovi, navodi novinar AFP-a na licu mjesta.

Američke su snage u četvrtak ubile 41 pripadnika milicije Moqtade Sadra u sukobima istočno od Najafa, izvijestio je viši vojni časnik koalicije.

U sukobima s vojnicima koalicije u Kufi, u srednjem Iraku, ubijeno je dvadesetak pripadnika Sadrovih paravojnih snaga, izjavio je američki časnik za američku postaju CNN.

U četvrtak kasno popodne izbili su i oružani sukobi u Kerbali, svetom gradu u središtu Iraka, između šijitske milicije i snaga koalicije, kod vjerskog objekta koji pripada radikalnom vođi Moqtadi Sadru, izjavili su svjedoci za AFP.

Pročitajte više