Irak: Više od 80 političkih lista na izborima

VIŠE od 80 političkih lista s preko 5.000 kandidata pojavit će na prvim višestranačkim izborima u posljednjih 50 godina u Iraku, predviđenima za 30. siječnja, najavilo je neovisno Izborno povjerenstvo u srijedu navečer.

Za 275 mjesta u prijelaznoj Nacionalnoj skupštini, koja nakon izbora treba sastaviti ustav, natjecat će se 47 političkih stranaka sa svojim listama, 27 osoba će predvoditi neovisne liste, a bit će ih i 9 koalicijskih, rekao je glasnogovornik povjerenstva Farid Ayar, prenosi AFP.

Premijer Iyad Allawi će voditi "Iračku listu" s 233 kandidata, a predsjednik države Ghazi al-Yaouar nositelj je liste pod nazivom "Iračani" s 80 kandidata.

Glavne šijtske, kurdske i turkmenske stranke su odlučile osnovati koalicije kako bi osigurale maksimalni broj mjesta, dok suniti u izbore kreću raspršeno.

Šijtska lista "Iračka koalicija" koju vodi veliki ajatolah Ali Sistani predstavlja 228 kandidata, kurdska lista "Savez Kurdistana" koja okuplja Demokratsku stranku Kurdistana (DPK, Masuda Barzanija) i Patriotsku uniju Kurdistana (PUK, Džalala Talabanija) konkurira sa 165 kandidata, a "Turkmenski front Iraka" s 275 kandidata.

Unatoč pozivima na bojkot, sunitske stranke će nastupiti s više lista, a kršćani su predstavljeni na tri liste.

Izborna kampanja treba početi u četvrtak i trajati će šest tjedana, rekao je ranije predsjednik izbornog povjerenstva Abdel Husein al-Hindaoui.

Pročitajte više