Irak: Završena potraga za zabranjenim oružjem

Potraga za oružjem za masovno uništenje u Iraku završila je prošlog mjeseca, gotovo dvije godine nakon što je američki predsjednik George W. Bush poslao vojsku da svrgne režim Sadama Huseina, izvješćuje u srijedu The Washington Post.

Charles Duelfer, posebni savjetnik CIA-e koji je vodio istragu, vratio se kući, kao i analitičari iz Iračke nadzorne skupine (ISG). U njihovu izvješću stoji da Irak nema zaliha biološkog ili kemijskog oružja te da je irački nuklearni program propao prije američke invazije na tu zemlju, prenosi The Washington Post pozivajući se na neimenovane izvore u obavještajnoj zajednici.

Drugi dužnosnik američke obavještajne službe potvrdio je, pod uvjetom da ostane anoniman, da se Duelfer vratio u Washington, ali je opovrgnuo da je potraga za oružjem gotova napominjući kako će se "svaka nova informacija obraditi".

Washington Post dodaje da je Bijela kuća oklijevala prekinuti potragu, upozoravajući na mogućnost da je oružje izneseno iz Iraka prije početka rata ili dobro skriveno u zemlji.

Predsjednik Bush je kao jedan od glavnih razloga za napad na Irak navodio prijetnju koju za cijeli svijet predstavlja iračko oružje za masovno uništenje.

(Hina) xvk ydgk

Pročitajte više