Iran će prekinuti obogaćivanje urana na šest mjeseci

IRAN će pristati da najviše na šest mjeseci suspendira obogaćivanje urana, što je potrebno vrijeme da se postigne sporazum s Europljanima, a sastanak predviđen za petak bit će "ključan" za to pitanje, izjavio je u utorak visoki iranski dužnosnik zadužen za nuklearnu energiju.

Hussein Mussavian je kategorički isključio konačno odustajanje od obogaćivanja urana: "Rekli smo im (Europljanima) da neograničena suspenzija nije prihvatljiva".

Predstavnici Njemačke, Francuske i Velike Britanije trebali bi u petak u Parizu održati treći krug pregovora s Irancima kako bi ih uvjerili da prekinu sve aktivnosti vezane za obogaćivanje i izbjegnu da Iran bude prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a.

"Vjerujem da bi pregovori na kojima bi se trebao postići dogovor s Europljanima mogli trajati najviše šest mjeseci, ne više", dodao je Mussavian.

Ocijenio je "ključnim" sastanak predviđen za petak u Parizu. "Moramo postići konačan sporazum u petak", kazao je Musasavian ne isključivši, međutim, ni kasnije sastanke.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, čija zemlja predsjeda EU-om, izrazio je nadu da će Iranci i EU biti u stanju postići potpuni sporazum i nuklearnoj suradnji.

"Dobili smo pozitivne naznake od iranske vlade", kazao je Bot koji je stigao u Bruxelles na sastanak ministara vanjskih poslova na koje će se raspravljati o iranskom nuklearnom programu.

"Nadam se da će biti postignut potpuni sporazum između iranske vlade i EU-a", kazao je.

Sljedeći sastanak Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) predviđen je za 25. studenoga i na njemu bi mogla biti donesena odluka - ako Iranci ne budu popustili - da ih se prijavi Vijeću sigurnosti UN-a kao što to žele Amerikanci.

Pročitajte više