Europsko-iranski nuklearni pregovori bez rezultata

IRAN i Europljani razišli su se u srijedu nakon još jednog susreta u Beču, ne dogovorivši se o iranskom nuklearnom programu, izjavio je član iranskog izaslanstva.

"Uskoro je planiran još jedan susret", kazao je dužnosnik Cyrus Nasseri. "Pregovaramo i pokušavamo postići dogovor".

Francuska, Njemačka i Velika Britanija zatražile su od Irana da odgovori na europsku ponudu za suradnju u zamjenu za neograničen prekid obogaćivanja urana.

"Potpuni prekid ne bi se prihvatio ni u kakvim okolnostima", kazao je Nasseri kojega su izjave prevedene s perzijskog.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi susret između triju sila EU-a koje žele sačuvati kritički dijalog s Iranom dogodio se prošlog tjedna u četvrtak, također u multilateralnom francuskom veleposlanstvu u Beču.

Nijemci, Britanci i Francuzi nude Teheranu civilnu nuklearnu tehnologiju, uključujući najvjerojatnije reaktor za istraživanje s običnom vodom, kao i političku pomoć.

Teheran prije toga mora dokazati da ne pokušava nabaviti atomsko oružje - u što sumnja SAD - počevši s obustavom obogaćivanja na neodređeno vrijeme. Visoko obogaćeni uran može se rabiti kako u civilne svrhe, tako i za izradu atomske bombe.

Europljani tvrde da su ovi pregovori "posljednja prilika" uoči sjednice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 25. studenoga na kojoj bi se moglo zatražiti posredovanje Vijeća sigurnosti UN-a radi nametanja međunarodnih sankcija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara