Iran i Rusija odbacuju ideju o novom nuklearnom sporazumu

Foto: FaH

RUSIJA i Iran odlučno su odbacili mogućnost novog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, osudivši prijedloge francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i američkog predsjednika Donalda Trumpa koji su objavili namjeru da zajednički rade na novom dokumentu.

Macron želi raditi na novom sporazumu

Francuski predsjednik je u utorak izjavio da želi raditi na novom sporazumu s Iranom koji bi za pregovaračkim stolom okupio predstavnike zemalja iz regije te Rusiju i Tursku. 

Macron, koji boravi u trodnevnom službenom posjetu Sjedinjenim Državama, kazao je da se sadašnji sporazum može smatrati jednim "potpornim stupom", a treba dodati još tri koji bi pokrili iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma, iranski program balističkih projektila i politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanonu i Jemenu.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani im je uzvratio pitanjem od kuda im pravo da to čine.

"S postojećim sporazumom smo odagnali sve optužbe i dokazali da SAD i Izrael desetljećima lažu kada je riječ o Iranu", kazao je Rouhani, optuživši Trumpa da je samo poslovni čovjek koji nema iskustva u politici.

Rusija se također pokazala nepopustljivom po pitanju izmjene nuklearnog sporazuma s Iranom koji, kako tvrdi Moskva, "nema alternativu".

Skepticizam je također vidljiv i u Bruxellesu gdje je šefica europske diplomacije Federica Mogherini kazala da sadašnji sporazum treba "očuvati".

Pročitajte više