IRAN: JOŠ NIJE VRIJEME ZA AMERIČKI POSJET, ALI JE MOGUĆNOST OTVORENA

Unatoč nedavnoj izjavi teheranskih vlasti prema kojoj još nije vrijeme za predloženi posjet Iranu članova visokog američkog izaslanstva, Iranci su ostavili otvorenom mogućnost njihova dolaska čiji je cilj pomoć u distribuciji humanitarne pomoći. L

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi na konferenciji za novinare održanoj u nedjelju izjavio je kako smatra da još nije vrijeme za predloženi posjet američkog izaslanstva koje bi predvodila američka senatorica Elizabeth Dole, s obzirom na činjenicu da Teheran i Washington nemaju diplomatskih veza gotovo četvrt stoljeća.

"Još nije došao trenutak za takav posjet. On bi trebao uslijediti u neko prikladnije vrijeme", rekao je.

Nakon razornog potresa koji je 26. prosinca pogodio jugoistok zemlje, pri čemu je poginulo više od 30.000 osoba, Washington je u najpogođeniji grad Bam poslao humanitarne djelatnike i pomoć. Prošli su tjedan Amerikanci predložili dolazak u Bam visokog izaslanstva na čelu sa senatoricom Dole.

"Ako među američkim dužnosnicima počne dominirati ramišljanje koje će doprinijeti uklanjanju zida nepovjerenja, stanje će se izmijeniti i tada možemo razgovarati", rekao je Asefi.

Nakon potresa, Washington je Teheranu uputio signal o mogućoj obnovi dijaloga s Iranom, koji je predsjednik George Bush svojevremeno nazvao dijelom "osovine zla". "Još nije jasno je li Washington odlučan u namjeri da riješi sve probleme ili je riječ o izoliranom činu", rekao je Asefi novinarima, pozdravivši pozitivan američki potez privremenog ukidanja ristrikcija u bankarskom poslovanju kako bi se mogla dopremiti humanitarna pomoć.

(Hina) mh sd

Pročitajte više