Iran mora odabrati demokraciju ili despotizam - reformatori

OKO 350 iranskih reformatora intelektualaca javnim je pismom pozvalo u utorak iranskog duhovnog čelnika ajatolaha Alija Hameneija da obustavi represiju u zemlji i oslobodi političke zatvorenike, naglasivši da Iran mora izabrati između demokracije i despotizma.

Političari, akademici, aktivisti i odvjetnici pišu da bi Hamenei, najmoćnija figura u Iranu, trebao reorganizirati zakonodavstvo i konzervativne institucije koje blokiraju veći dio reformi umjerenog predsjednika države Mohameda Hatamija.

"Pribjegavanje nasilju, racijama i autoritarnim metodama, kao što ih danas vidimo u odnosu prema studentima, neće imati rezutata osim pogoršanja krize", navodi se u pismu.

"Takve metode.. ne samo da nisu legalne i popularne, moralne i vjerski opravdane, već su također beskorisne i neučinkovite", kaže se u pismu, posljednjem u nizu pokušaja da u Iranu otpočne snažniji reformski proces.

Prije mjesec dana, slično je kritičko pismo upućeno konzervativnom svećenstvu.

Novo pismo nastavak je rasprave o tome treba li u Islamskoj Republici Iranu prevladavati islamski ili republikanski dio, odnosno hoće li stvarnu vlast obnašati svećenstvo što ga izravno imenuje vjerski poglavar Hamenei ili dužnosnici izabrani na izborima.

"Vjerujemo da se Islamska Republika nalazi pred vitalnom dvojbom. Jedan je način pristati uz despotsko tumačenje islama i ustava te dozvoliti imenovanje osoba koje nemaju nikakvu potporu u narodu i čije mjere rezultiraju olujom frustracija. Drugi je način pristati uz demokratsko tumačenje ustava... spasiti zemlju i poštediti je kritika i prijetnji iz inozemstva", navodi se u pismu.

Hatamijevi napori da stvori otvorenije društvo i vlast završavaju pred vratima konzervativaca postavljenih na razne funkcije, brojni zakonski prijedlozi zbog blokada završavaju u košu, a konzervativni suci zabranili su 90 posto proreformskih publikacija u posljednje tri godine.

Iranski intelektualci tvrde da su njihovi minimalni zahtjevi reforma pravosuđa, promjene u 12-članom Vijeću čuvara (odnosno zaštitnicima ustava i vjere s pravom veta na svaki zakon), odobrenje dvaju zakona koja bi Hatamiju omogućila veće ovlasti i oslobađanje političkih zatvorenika.

Pročitajte više