IRAN NE ODUSTAJE OD SPORNIH CENTRIFUGA

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je priopćilo da i dalje inzistira na pravu nastavka istraživanja na nuklearnim centrifugama.

U subotu su predstavnici Europske unije, trojica diplomata iz Njemačke, Francuske i Velike Britanije, poručila Iranu da do ponedjeljka mora pristati na zamrzavanje ključnih dijelova svoga atomskoga programa. Inače Europska unija neće sprečavati sankcije Ujedinjenih naroda protiv Irana, rekli su diplomati.

"Rezolucija je i dalje za Iran nezadovoljavajuća i neke točke treba promijeniti", rekao je glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi. "Oduvijek provodimo to istraživanje i nismo to napuštali. To treba nastaviti", rekoa je.

"Naše je pitanje kako upotrebljavati tih 20 centrifuga i nadamo se da će Europljani pokazati nužnu fleksibilnost kako bismo postigli sporazum", rekao je glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova.

Sastanak UN-ove agencije za atomsku energiju IAEA u Beču odgođen je do ponedjeljka kako bi sve strane razjasnile sovje pozicije.

(Hina) xvm ysb

Pročitajte više