Iran ne pristaje na zakonsku zabranu obogaćivanja urana

PREDSJEDNIK iranskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Hasan Rohani kazao je u srijedu da njegova zemlja neće prihvatiti nikakvu zakonsku obvezu obustave programa obogaćivanja urana, prenijela je službena agencija IRNA.

Rohani je to izjavio dan uoči sastanka dužnosnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji u Beču u četvrtak trebaju razmotriti posljednje izvješće o iranskom nuklearnom programu, koji se 18 godina odvijao u tajnosti.

Zapadni političari više su puta izjavili da kroz taj program Iran namjerava razviti nuklearno oružje.

"Za nas bi bila neprihvatljiva bilo koja rečenica u rezoluciji IAEA-e koja bi naš dragovoljni prekid pretvorila u zakonsku obvezu", kazao je Rohani, prenosi IRNA.

Pod snažnim međunarodnim pritiskom zbog svog nuklearnog programa, za koji tvrdi da nije u vojnoj funkciji, Iran je prošlog tjedna podnio IAEA-i podrobno izvješće o svojim nuklearnim aktivnostima.

Pristao je i na iznenadne inspekcije stručnjaka te obustavio program obogaćivanja urana.

No istodobno je Teheran naglasio da je ta obustava dragovoljna i privremena mjera koju je prihvatio kako bi povratio međunarodno povjerenje.

Sjedinjene Države upozoravaju redovito da bi Iran mogao pripremati proizvodnju materijala za izradu nuklearne bombe.

Iran pak traži od zapadnih zemalja da ga opskrbe tehnologijom potrebnom za nastavak razvijanja energetskog nukleranog civilnog programa, što je Washington vjerojatno nespreman prihvatiti.

Pročitajte više