Iran odbacuje europski prijedlog

PRIJEDLOG Europske unije Iranu da prekine sve aktivnosti vezane uz obogaćivanje urana protivan je Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i neprihvatljiv, rekao je u subotu jedan iranski parlamentarac.

"Europski prijedlog pretjeran je, protivan Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i neprihvatljiv", rekao je Alaedin Borujerdi, predsjednik parlamentarnog povjerenstva za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost, a prenosi iranski tisak.

Ovo je prva negativna reakcija nekog iranskog dužnosnika nakon što su Francuska, Velika Britanija i Njemačka u četvrtak u Beču od Teherana zatražile da u potpunosti prekine obogaćivanje urana želi li izbjeći prijavu Vijeću sigurnosti UN-a.

"Iran ni u kojem slučaju neće prihvatiti monopol zapadnih zemalja na tehnologiju obogaćivanja urana i odlučno će nastaviti svoje nuklearne aktivnosti", poručio je Borujerdi.

Pariz, Berlin i London predložili su da će Iranu osigurati civilnu nuklearnu tehnologiju, uključujući eventualno i reaktor na laku vodu, ali tek nakon što dokaže da ne pokušava razviti atomsko oružje.

Pregovori između Irana i EU trebali bi se nastaviti u srijedu 27. listopada.

(Hina) xzt ydgk

Pročitajte više