IRAN OPOVRGNUO POVEZANOST S AL-QAIDOM I NAPADIMA 11. RUJNA

Iran je u nedjelju odbacio izvješće neovisnog povjerenstva koje je, istražujući okolnosti terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine, utvrdilo nove dokaze o vezama između Irana i terorističke mreže alQaide.

"To je izvješće promidžba protiv Irana kako bi se opravdali američki neuspjesi u Iraku", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi.

"Iran je stalno bio ozbiljan u borbi protiv terorizma i ekstremizma", dodao je, aludirajući na događaje iz 1998. godine kada je Iran bio na rubu započinjanja rata s bivšim talibanskim režimom u Afganistanu.

Optužujući Sjedinjene Države da su same stvorile al-Qaidu i talibane, Assefi je rekao da SAD sada optužuje druge države da podržavaju te terorističke pokrete.

"Takve optužbe samo ukazuju na nered u američkoj vanjskoj politici", rekao je Assefi.

Neovisno istražno povjerenstvo o atentatima 11. rujna u izvješću je iznijelo mogućnost da je Iran pomogao osmorici ili desetorici od 14 terorista upletenih u napade, omogućivši im pristup kampovima za obuku u Afganistanu. U izvješću se navodi da je Iran popustio kontrolu na granicama i dao putovnice teroristima koji su preko Irana stigli do al-Qaidinih kampova za obuku između listopada 2000. i veljače 2001.

(Hina) xbis ydv

Pročitajte više