Iran planira konferenciju o Afganistanu, pozvane susjedne zemlje i Rusija

Foto: EPA

IRAN planira idući tjedan u Teheranu održati regionalnu konferenciju o političkoj budućnosti i sastavljanju nove vlade u Afganistanu, objavilo je danas ministarstvo vanjskih poslova. 

"Na konferenciji u srijedu, 27. listopada, sudjelovat će ministri vanjskih poslova susjednih zemalja i predstavnik Rusije", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Khatibzadeh.

Iran će se na sastanku zauzeti za sastavljanje vlade koja će uključiti sve političke opcije, "uključujući talibane". 

"Želimo da u Afganistanu zavlada mir"

Iran želi da u Afganistanu zavlada mir, a ne nasilje i terorizam i zbog toga bi susjedne zemlje trebale stati uz afganistanski narod, rekao je najavljujući sastanak na konferenciji za medije u Teheranu. 

U Iranu se razlikuje mišljenja o talibanima pa neki politički krugovi vjeruju da se talibanski pokret promijenio zadnjih godina, a drugi tvrde da su nedavni događaji pokazali baš suprotno.

Iran je velika država šijitskog islama, a talibani su suniti i zagovornici radikalnog islama.

Strahuju od novog izbjegličkog vala

Iran strahuje i od novog izbjegličkog vala, s kakvim se suočio 1979. godine nakon tadašnje sovjetske invazije na Afganistan.

Izbjeglički val zasad se nije dogodio, a analitičari smatraju da je razlog tome što je u Iranu duboka gospodarska kriza i što se provode stroge kontrole na granicama zbog pandemije covida-19.

Privremene tampon-zone uspostavljene su na graničnim prijelazima na sjeveru i jugoistoku zemlje no u njima nema izbjeglica. 

Pročitajte više