Iran prestao poštivati obaveze iz nuklearnog sporazuma i ozbiljno zaprijetio

Foto: Hina/ EPA

IRAN je službeno prestao poštivati određene obaveze iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine sa svjetskim silama, rekao je jedan iranski dužnosnik, potvrdivši da je to zapovjedilo iransko Nacionalno vijeće sigurnosti, objavila je novinska agencija ISNA.

Prošlog tjedna Iran je obavijestio Kinu, Francusku, Njemačku, Rusiju i Veliku Britaniju da će obustaviti neke od obaveza pod nuklearnih dogovorom, godinu dana nakon što su se Sjedinjene Države jednostrano povukle iz sporazuma te ponovno nametnule sankcije Iranu.

Prema nuklearnom sporazumu, Iran je mogao proizvoditi niskoobogaćeni uranij s ograničenjem od 300 kilograma te tešku vodu sa zalihama ograničenim na 130 tona. Teheran bi stoga mogao višak prodavati ili skladištiti.

Dužnosnik je rekao kako sada Iran neće poštivati ta ograničenja u proizvodnji uranija i teške vode.

Zaprijetio proizvodnjom obogaćenog uranija

Prvotni potezi Irana ne krše sporazum za sada. No Iran je upozorio da će, ako svjetske sile ne zaštite njihovu ekonomiju od američkih sankcija u 60 dana, početi proizvoditi obogaćeni uranij na višoj razini.

Europska unija i ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije naglasili su da su i dalje predani sporazumu, no da ne prihvaćaju ultimatume iz Teherana.

Sporazum je ograničio čistoću iranskog uranija na 3,67 posto, daleko od 90 posto koliko je potrebno za proizvodnju nuklearnog oružja. To je također daleko ispod 20 posto, koliko su imali prije postizanja sporazuma iz 2015. godine.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei rekao je u utorak da Teheran ne traži rat sa SAD-om unatoč rastu tenzija između dvoje zakletih neprijatelja.

Hamenei je naglasio kako Teheran neće ponovno za pregovarački stol s SAD-om.

Pročitajte više