Iran uhitio desetak špijuna svojeg nuklearnog programa

DESETAK osoba koje je Iran uhitio posljednjih mjeseci, među kojima su neke radile za iransku organizaciju za atomsku energiju, bile su špijuni koji su odavali podatke o iranskom nuklearnom programu američkim i izraelskim obavještajnim službama, izjavio je u srijedu iranski ministar informiranja Ali Yunessi, prenosi France presse.

"Ove je godine uhićeno više od deset špijuna dok su pokušavali prenijeti informacije o našem nuklearnom programu", izjavio je za iranske novinare Yunessi, kojeg citira novinska agencija Irna.

Isti je ministar potkraj kolovoza objavio vijest o uhićenju "određenog broja" špijuna nuklearnih aktivnosti.

"Oni su radili za Mosad i CIA-u, a uhićeni su u Teheranu i Hormozganu", dodao je.

Neki od njih, možda trojica, "radili su za Iransku agenciju za atomsku energiju, a drugi su bili iz privatnih tvrtki", objasnio je.

"Predani su u ruke revolucionarnog suda i njihov će identitet biti poznat tek nakon početka sudskog postupka", rekao je, napomenuvši tek da među njima nema poznatih imena.

Nije želio dati podrobnije informacije ni o uhićenim osobama ni o tome iz kojih su nuklearnih postrojenja dojavljivane informacije.

Yunessi je napomenuo kako obavještajna službe neće otkriti imena osumnjičenih, ali je istaknuo da među njima nema poznatih osoba, prenio je dpa.

Pročitajte više