Iran unatoč sankcijama nastavlja s nuklearnim programom

U GOVORU na skupu u južnom iranskom gradu Ahvazu predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao kako Iran neće odustati od svog prava na nuklearnu tehnologiju, te kako su sankcije UN-a "nevažeće".

"Iranski narod je mudar, držat će se svog nuklearnog rada i potpuno je spreman obraniti ga", izjavio je pred televizijskim kamerama, pa nastavlja, "UN-ova rezolucija protiv iranskog nuklearnog programa nije važeća za Irance. Ona je ilegalna i politički motivirana."

Vijeće sigurnosti UN-a je 23. prosinca 2006. godine nakon mnogo neslaganja i lobiranja oko konačnog nacrta rezolucije jednoglasno prihvatilo odluku o nametanju sankcija Iranu koje se odnose na uvoz materijala i tehnologije koje bi se mogle iskoristiti u radovima na nuklearnom programu. Sankcije su uvedene kako bi se Iran pokušalo natjerati da prekine sa obogaćivanjem urana koje bi moglo dovesti do izrade nuklearnog oružja.

Ahmadinedžad je u vatrenom govoru izjavio kako neće dopustiti da neke svjetske sile nasilno pokušaju uskratiti Iranu pravo na nuklearnu energiju, te da će im (silama) dati "povijesnu pljusku", na što ga je rulja podržala pljeskom i povicima "Smrt Americi".

Iran, četvrti po redu svjetski izvoznik nafte, tvrdi da njegov nuklearni program služi isključivo u mirnodopske svrhe za proizvodnju goriva za nuklearne elektrane, te odbacuje optužbe da pokušava proizvesti nuklearno oružje.

Glasnogovornik vlade Golamhusein Elham, ponesen govorima iranskih čelnika, natuknuo je da bi se Iran mogao "zainatiti" Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), odnosno povući se iz Sporazuma o neširenju atomskog oružja koji je potpisao zajedno sa još 187 zemalja svijeta.

E.A.J.
Foto: AFP

Pročitajte više