Iran upozorio SAD da se drži podalje od Zaljeva

Foto: EPA

NAKON što je SAD izjavio kako je poslao svoje trupe u regiju, iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je da prisutnost stranih snaga prijeti sigurnosti u Zaljevu, piše BBC.

Iran će u narednim danima predstaviti mirovnu inicijativu

Rohani je izjavio kako je prisutnost stranih snaga u regiji uvijek donosila samo "patnju i jad". Dodao je i kako će Iran u narednim danima u UN-u predstaviti novu mirovnu inicijativu za Zaljev.

SAD poslao vojsku u Saudijsku Arabiju

Podsjetimo, Pentagon je u petak priopćio da će u Saudijsku Arabiju biti poslan umjeren broj vojnika, a priroda njihova djelovanja bit će primarno obrambene prirode.

Godinu obilježile tenzije između Irana i SAD-a

Inače, ovu su godinu obilježile tenzije između SAD-a i Irana, koje su započele nakon što je američki predsjednik Donald Trump odbacio dogovor kojem je cilj bio ograničavanje iranskog nuklearnog naoružanja u zamjenu za smanjenje sankcija.

Tenzije se povećale nakon napada na Saudijsku Arabiju

Posljednje podizanje tenzija između ove dvije zemlje dogodilo se 14. rujna kada su napadnute dvije naftne rafinerije u Saudijskoj Arabiji 

Pobunjenici Huti iz Jemena, kojima je Iran saveznik, preuzeli su odgovornost za napade, no i SAD i Saudijska Arabija smatraju da Iran stoji iza toga. Iz Teherana pak odlučno opovrgavaju ove optužbe.

Pročitajte više