IRAN ŽELI SPORAZUM S EU, NE ODUSTAJE OD OBOGAĆIVANJA URANA

Iran je u utorak pozvao Europsku uniju da iznese prijedloge za izlazak iz nuklearne krize, ali je izjavio da EU neće moći niti pregovorima postići odustajanje Teherana od njegovog prava da obogaćuje uran, izvijestila je agencija Isna.

"Europljani nisu poštivali svoju obvezu i vrijeme je da učine korake i daju prijedloge za sporazum koji bi poštivao naše legitimno pravo upotrebe nuklearne civilne tehnologije, kao i da potvrdi da mi ne pokušavamo izraditi atomsko oružje", izjavio je ministar vanjskih poslova Kamal Kharzai, prenosi Isna.

"Pogrešno bi bilo misliti da oni mogu putem pregovora prisiliti Iran da odustane od svog prava na obogaćivanje. Povjerenje je recipročno i može uspjeti samo ako je obostrano", dodao je Kharzai.

"Ako Iran pristane obustaviti sve svoje aktivnosti obogaćivanja urana u miroljubive svrhe, spremni smo nastaviti dijalog", rekao je u ponedjeljak nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je dala Iranu rok do 25. studenoga da rasprši sumnje da tajno izrađuje atomsku bombu. Ona također traži obustavu svih iranskih aktivnosti obogaćivanja urana.

Agencija bi na zasjedanju koje počinje 25. studenoga mogla odlučiti da preda slučaj proslijedi Vijeću sigurnosti UN-a ako ocijeni da nisu ispunjeni njezini zahtjevi.

(Hina) xtm ydv

Pročitajte više