Iranski predsjednik predlaže da se SAD i Britanija povuku iz Iraka

IRANSKI predsjednik Mohammad Khatami u ponedjeljak je rekao da još nije kasno za američko i britansko povlačenje iz Iraka kako bi se izbjeglo produbljivanje krize u regiji.

Irački narod sam može odlučiti o svojoj sudbini odu li koalicijske snage, rekao je Khatami na svečanosti kojom je obilježena 23. godišnjica rata protiv Iraka (1980.-1988.).

Khatami se prisjetio da je prije 23 godine Irak, uz američku podršku, planirao srušiti islamski sustav u Iranu. Prema njegovim riječima, sad se vidi kako su stvari ispale za stranku Baas i režim Saddama Husseina, pa i za Amerikance.

Iako je izvrgnut jakom međunarodnom pritisku i želi raspršiti sumnje da razvija nuklearno oružje, Iran je u ponedjeljak na paradi pokazao šest svojih novih srednjedometnih raketa za koje vojni analitičari pretpostavljaju da bi mogle doći do Izraela ili američkih baza u Perzijskom zaljevu.

To je bio najveći broj balističkih projektila Shahab-3 javno prikazanih otkad je Iran u srpnju objavio da je obavio testiranje toga oružja i predao ga Revolucionarnoj gardi.

Iran tvrdi da ne razvija nuklearno oružje i da nema agresivne namjere te da je Shahab-3 isključivo namijenjen odvraćanju neprijatelja Islamske Republike.

Pročitajte više