Iranski vrhovni vođa ne prihvaća odgađanje izbora, najavljen skori kompromis

VRHOVNI iranski vođa ajatolah Ali Khamnei inzistira na tome da se parlamentarni izbori održe 20. veljače kako je i bilo predviđeno, unatoč pozivima vlade da se izbori odgode, izjavio je u srijedu ministar za naftu Bijan Zanganeh.

"Čelnik je rekao da se izbori trebaju održati 20. veljače", kazao je novinarima nakon sjednice vlade Zanganeh, jedan od četvorice ministara koji su krajem siječnja bili zaduženi da uz pristanak Khamneija riješe aktualnu političku krizu.

Prema riječima glasnogovornika vlade Abdollaha Ramazanzadeha, vlada se nada da će riješiti snažne političke nesuglasice do četvrtka, što bi trebalo omogućiti da se parlamentarni izbori održe 20. veljače kako je i planirano. "Nadamo se da ćemo do sutra poslijepodne postići prihvatljive rezultate koji će pripremiti tlo za održavanje izbora", rekao je glasnogovornik ne navodeći detalje.

Iranski parlamentarci izjavili su u srijedu kako je postignut kompromis prema kojemu će Vijeće čuvara, neizborno nadzorno tijelo u kojem dominiraju konzervativni svećenici, ipak omogućiti nekima od reformističkih kandidata sudjelovanje na izborima, no za sada je neizvjesno da li će njihov broj zadovoljiti zahtjeve reformista.

(Hina) xbr ybr

Pročitajte više