IRI-jeva tribina o programima političkih stranaka

TRIBINA "Programi političkih stranaka u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2003.", na kojoj su predstavnici političkih stranaka odgovarali na pitanja o rješavanju problema koji, po istraživanju javnog mišljenja, najviše zabrinjavaju hrvatske građane, održana je danas u Opatiji.

Na tribini koju je organizirao Međunarodni republikanski institut (IRI) sudjelovali su predstavnici HDZ-a, HNS-a, HSLS-a, HSP-a, HSS-a, Libre, LS-a i SDP-a.

Na većinu pitanja predstavnici političkih stranaka slično su odgovarali, te se ni na jednome, po ocjeni novinara, stajališta stranaka nisu bitno razlikovala.

Na pitanje kako povećati zaposlenost i sustav skrbi, Antun Vujić (SDP) ustvrdio je da je potrebno nastaviti velike projekte, poput cestogradnje ili stanogradnje, sve do lokalnih projekata. Vujić je ocijenio da Hrvatska više nije u krizi.

Odgovarajući u ime HNS-a, Pero Lučin je na pitanje o raspodjeli državnog proračuna odgovorio kako je najpotrebnije ulagati u reformu pravosuđa i uprave, obrazovanje i zdravstveni sustav, te da je to ključno za ulazak u Europsku uniju.

I predstavnici ostalih stranaka iznijeli su slične argumente.

Na pitanje kako vratiti dug umirovljenicima, Hrvoje Vojković (HSLS) ponudio je rješenje u djelomičnom vraćanju u gotovini, jednom dijelu u državnim obveznicama, a ostatku u vaučerima prema građevinarima u dijelu kapitalnih ulaganja.

Miomir Žužul (HDZ) je dodao da će HDZ, ako dođe na vlast, ukinuti RTV pretplatu za umirovljenike.

Tonči Tadić (HSP) misli da se izvoz i pozitiva platne bilance mogu povećati razvojem domaće proizvodnje i domaćih marki, što su načelno prihvatili i članovi ostalih stranaka.

Odgovarajući na pitanje kako poboljšati učinkovitost pravosuđa, smanjiti državnu birokraciju i osigurati provedbu zakona - Milivoj Maršić (HSS) je ustvrdio kako treba promijeniti način vođenja postupaka, a Zrinjka Glovacki-Bernardi iz Libre je istaknula kako treba energično voditi sadašnje procese te ukinuti administrativne zapreke.

Antun Vujić je dodao da je potreban javni pritisak kako bi se riješio prevelik broj zaostalih sudskih predmeta.

Miomir Žužul nije htio izravno odgovoriti na novinarska pitanja hoće li HDZ, ako dođe na vlast, zabraniti pobačaje i hoće li uhititi i izručiti generala Antu Gotovinu.

Antun Vujić je rekao kako nema mogućnosti za koaliciju s HDZ-om i dodao kako još nema dubljih pretpostavki da se to ostvari.

Pročitajte više