Irska vlada od Crkve traži dodatnih 200 milijuna odštete za žrtve seksualnog zlostavljanja

IRSKI premijer Brian Cowen najavio je da je irska vlada poslala Crkvi zahtjev za isplatom dodatnih 200 milijuna eura odštete žrtvama seksualnoga zlostavljanja koje su počinili svećenici i ostali crkveni dužnosnici. Cowen je jučer pred parlamentom objasnio najnoviji potez irske vlade kojim se želi odštetiti žrtve nasilja te naveo da je njegova vlada poslala poziv na adrese 18 vjerskih kongregacija da podmire 50 posto ranije dogovorene svote za odštetu, dok će ostatak platiti irski porezni obveznici.

Prema procjenama, troškovi sudskih sporova protiv svećenika i odšteta koja bi žrtvama mogla biti dosuđena mogli bi doseći 1,36 milijardi eura. U Irskoj je registrirano 14.500 žrtava seksualnoga zlostavljanja od strane svećenika.

Irske vjerske kongregacije najavile su da će isplatiti 128 milijuna eura odštete, dok će dodatnih 348 milijuna podmiriti u novcu ili nekretninama.

Upravo zbog predviđene visine troškova i zbog dogovora da država i Crkva dijele traženi iznos odštete, Cowen je Crkvu pozvao da osigura još dodatnih 200 milijuna eura. 

Pročitajte više