Irski referendum i Hrvatska u Europskoj uniji - velika manipulacija javnosti

IZNIMNO je simpatično gledati tragikomediju koja se zadnjih dana u Hrvatskoj odigrava oko irskog odbijanja ratifikacije Lisabonskog ugovora i "ozbiljnih" rasprava u tome hoće li taj potez Iraca zaustaviti ili naškoditi pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Svi do jednoga Hrvati su se zabrinuli oko procesa koji ne samo da s Hrvatskom nemaju veze, nego će se riješiti daleko prije nego Hrvatska bude sprema za pristupanje toj organizaciji.

Komičnost situacije vrlo dobro prikazuju dvije izjave koje se moglo čuti jučer. Hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Jandroković rekao je kako, bez obzira na irsko "ne" Lisabonskom sporazumu, "ništa neće usporiti ulazak Hrvatske u EU". Još je zanimljivija izjava koju je dao britanski veleposlanik John Ramsden, koji je rekao "Kada Hrvatska bude spremna, siguran sam da će biti i EU". Jandrokovićeva izjava je važna zato što prikazuje manipulativni odnos hrvatske vlade prema svojim građanima, a Ramsdenova zato što govori o stvarnom stanju stvari.

HDZ-ova manipulacija javnosti

Vješta medijska manipulacija HDZ-a u zadnjih je pola godine uspjela uvjeriti građane Hrvatske kako je nakon završetka predprisupnih pregovora sam proces pristupanja Uniji manje više stvar dana. Nitko više ne pita kad će Hrvatska zaista ući u EU, nego svi nekako smatraju da je onaj najavljivani rok o završetku pregovora, tamo negdje u 2009. godini, zadnja stvar koja se treba obaviti prije nego 500 milijuna Europljana stavi svoje pandže na hrvatski sir, vrhnje i izvorsku vodu.

Pri tome se zaboravlja kako završetak pregovora znači svladavanje samo jednog koraka pri pristupanju. Relativno velikog, ali ipak samo koraka. Usporedbe radi, Rumunjska je svoje pregovore završila u prosincu 2004. Nakon toga je dobila status promatrača EU institucija, pa je tek godinu dana kasnije EU potvrdila 1. siječnja 2007. kao datum pogodan za ulazak.

Kako to zaista izgleda

A to je bilo prije nego je EU napravila grešku na koju svi nakon 2007. upozoravaju. Naime, Rumunjskoj i Bugarskoj je unaprijed dala datumski okvir ulaska, bez ustrajanja na rješavanju stvari na koje je upozoravano, pa se te dvije zemlje i danas bore s korupcijom, zbog čega ih se rutinski ukorava s europskih vrhova. Zna se da Unija takvu grešku neće ponoviti s Hrvatskom, te da će Hrvatska datum za ulazak dobiti tek kad riješi sve probleme na koje EU upozorava.

To znaju i Jandroković i Ramsden. Zato kad Ramsden na tupava novinarska pitanja o irskom referendumu odgovara izjavom kako će Unija sigurno biti spremna primiti Hrvatsku kad Hrvatska obavi sve što treba, on dobro zna da Hrvatska još dugo vremena neće ulaziti u Uniju, te da Unija može riješiti apsolutno sve probleme oko Lisabonskog sporazuma. Tako da tu njegovu izjavu zapravo treba promatrati u kontekstu poslovične britanske ironije. Nesretni zamorac Jandroković ni ne zna ništa o tome cijelom pristupnom procesu, pa samo deklamira odavno poznate činjenice i garnira ih Sanaderovim riječima.

Ono što vlast ne želi da znate

Javnost, naravno, cijelu stvar "puši". Zato što ju ima prilike vidjeti na TV-u i čitati o njoj u novinama. To je ono tragično o ovoj tragikomediji. Hrvatska javnost je koordiniranim djelovanjem vlasti i medija postala toliko zatupljena i nesposobna sagledati stvari u stvarnom svjetlu da im se uporno može prodavati magla.

Zato ćemo razjasniti stvari. Irski referendum ni u kom slučaju nije nešto zbog čega bi se Hrvatska trebala zabrinuti. To je pitanje unutarnjeg ustroja EU, a dok dođe onaj daleki dan u kome će Hrvatska biti spremna pristupiti Uniji, postojat će institucionalni okvir za omogućavanje toga. Do tada treba riješiti pitanja unutarnjeg ustroja Hrvatske, a to je ono o čemu vlast ne želi da razmišljate, jer bi inače morala srediti korupciju, nepotizam, državne monopole, državno osigurane monopole, sudstvo i sve one stvari koje svakodnevno direktno utječu na vaš život.

Jovan Dragišić
Foto: AFP

Pročitajte više