Irački premijer: Uništenje džamije je znak poraza ISIS-a

Screenshot: Youtube
 
BORCI Islamske države u Mosulu raznijeli su drevnu Mosulsku džamiju al-Nuri i srušili njezin minaret. Iranski premijer Haider al-Abadi rekao je kako se radi o "službenom priznanju poraza IS-a i prestanak daljnjih borbi za vlast", piše BBC.
 
Džamija, stara više od 800 godina, bila je, prije svega, statusni simbol kalifata koji je Islamska država osnovala u Mosulu, jednako tako i jedino mjesto na kojemu se prije tri godine pojavio vođa IS-a Abu Bakr al-Bagdadi i zapovjedio odanost u svojem jedinom javnom nastupu.
 
Razaranje džamije oštro osuđeno
 
Razaranje džamije donijelo je oštru osudu s obzirom na to da se radi o "jednom od velikih blaga u Mosulu i Iraku. Ovo je zločin protiv stanovnika Mosula i Iraka i razlog zašto Islamska država mora biti uništena", izjavio je zapovjednik američkih snaga u Iraku Joseph Martin.
 
Irački vojni zapovjednik izjavio je kako su iračke vojne postrojbe bile na 50 metara udaljene u trenutku kad je "počinjen još jedan povijesni zločin". Iračke snage izvode iz grada civile iz starog dijela Mosula. Jedan od vojnih dužnosnika izjavio je: "Prekinuli smo opsadu IS-a i dopustili civilima da odu. To je dokaz da je IS izgubio kontrolu nad tim dijelom grada", piše BBC. 
 
IS okrivio SAD za rušenje džamije
 
Uništavanje Nurijeve džamije i minareta, pretpostavljaju irački dužnosnici, posljednji je čin 300-tinjak pobunjenika koji su još ostali u Mosulu. U samom početku opsade grada, bilo ih je više od 6.000. 
 
O rušenju džamije oglasila se i Islamska država tvrdeći da ju je porušila SAD u posljednjem zračnom napadu na Mosul.
 

Pročitajte više