Isabel stigla do SAD-a, zatvoren Washington

SNAŽNI vjetrovi i kiše uragana Isabel doprli su u četvrtak do istočne obale Sjedinjenih Država, što je rezultiralo nestankom električne energije za stotine tisuća građana i praktičnim zatvaranjem glavnog grada Washingtona.

Oko 300.000 kućanstava u Sjevernoj Carolini i Virginiji, saveznih država koje su se našle prvi na udara uragana, izgubilo je električnu energiju. Nekoliko autocesta i mostova na području uz obalu je potopljeno, a drugi su zatvoreni.

Vjetar koji puše brzinom od 128 kilometara na sat, s udarima do 157 kilometara na sat, stvara valove visoke i do tri metra i obrušava ih na obale Sjeverne Caroline. Snaga vjetra nešto se smirila, ali se strahuje od mogućih poplava koji obično uzrokuju najviše žrtava i štete.

Zbog straha od uragana tijekom dana otkazano je oko tisuću letova na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, a nekoliko velikih zrakoplovnih luka je zatvoreno ili radi ograničeno. Vlasti su objavile upozorenje na opasnost od uragana na velikom području istočne atlantske obale Sjedinjenih Država od Južne Caroline do New Yorka. Više od 300.000 stanovnika Sjeverne Caroline i Virginije pozvano je da se privremeno presele u viša područja.

Meteorolozi predviđaju da će Isabel zadržati status uragana s vjetrom od najmanje 120 kilometara na sat, još 12 sati nakon dolaska do do obala Sjedinjenih Država. Očekuje se da će se nakon toga kretati preko Sjeverne Caroline i Virginije kroz zapadnu Pennsylvaniju i zapadni New York prije nego što se rasprši u subotu u Kanadi.

Washington je u četvrtak pretvoren u skoro potpuno zatvoren grad u očekivanju uragana kojega Amerikanci od milja već zovu Izzy. Zgrada Kongresa je zatvorena, a predsjednik Bush je zbog oluje iz Bijele kuće otputovao u obližnje predsjednčko odmaralište Camp David u Marylandu gdje se sastao s jordanskim kraljem Abdulahom. Američki državnik tajnik Colin Powell nije mogao otputovati u Stockholm na ispraćaj ubijene švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh zato što su zrakoplovi iz baze Andrews prebačeni na sigurnije mjesto. Zbog sigurnosti putnika zatvorena je washingtonska podzemna željeznica, a obustavljen je i autobusni promet.

Savezne, državne i gradske službe poslale su svoje službenike kućama, škole ne rade zajedno s mnogim trgovinama, a građanima je rečeno da ostanu u svojim domovima. Čak je i Pentagon pust i u njemu samo rade neophodne službe, među kojima i vojni tim za pomoć u katastrofama kako bi koordinirao vojnu pomoć ukoliko bude potrebna.

Četrdesetak vojnih brodova i podmornica koji imaju baze u Virginiji i New Jerseyju već su prije dva dana premještene u sigurnije luke.

(Hina) sl dj

Pročitajte više