Iseljenik Smokvina izgubio spor s HDZ-ovom zakladom

HRVATSKI iseljenik Radovan Smokvina izgubio je parnicu protiv Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, od koje je tražio povrat novca koji je 1991. uplatio u jednoj austrijskoj banci za obranu Hrvatske, doznaje se na zagrebačkom Općinskom sudu.

Smokvina je tužio HDZ-ovu Zakladu jer smatra da je novac, oko 1,5 milijuna eura koji su iseljenici na poziv bivšeg ministra za iseljenike Gojka Šuška uplaćivali u Austriji, nezakonito prebacila na svoj račun u zagrebačkoj Privrednoj banci.

Budući je novac, po njegovom mišljenju, iskorišten u druge svrhe, a ne za obranu, Smokvina je tražio povrat svojih 40.000 švicarskih franaka i zatezne kamate.

Po riječima sutkinje Nike Grospić, koja je presudu ovoga tjedna pismenim putem uputila strankama, sud je utvrdio da je Smokvina za povrat novca trebao tužiti državu, a ne Zakladu, osnovanu 1995.

U presudi se podsjeća da pred istim sudom traje postupak kojim država od Zaklade traži 1,6 milijuna eura, navodno prebačenih 1998. s iseljeničkih računa na Zakladu.

Sud smatra i da Smokvina nema dokaza na koji su način potrošeni novci s iseljeničkih računa, te da je upravo njegov novac završio na računu Zaklade.

Ova sudska odluka je nepravomoćna, a kako se doznaje od sutkinje Grospić niti jedna od stranaka u postupku do sada nije uputila svoje žalbe.

Pročitajte više