ISIS na vratima Europe: Provode zvjerstva na libijskoj obali

Screenshot: YouTube

ISLAMSKA DRŽAVA trenutno pod kontrolom drži tristotinjak kilometara libijske obale Sredozemnog mora, nalazi se praktično na pragu Europe. Posljednji vojni uspjeh postigli su nanošenjem velike štete naftnim terminalima u gradu Sirte.

Početkom siječnja napali su naftnu infrastrukturu koja dnevno može preraditi do 700 tisuća barela sirove nafte. Dan nakon tog napada u Ziltenu je eksplodirao kamion bomba, pri čemu je poginulo najmanje 65 osoba. Radi se o najsmrtonosnijem napadu u povijesti te zemlje.

Grad Sirte najbliži je teritorij pod kontrolom ISIS-a Europi, a Libija ima najveće zalihe nafte u Africi koje se procjenjuju na 48 milijardi barela. Njezina je proizvodnja u 2011. bila procijenjena na 1,6 milijuna barela na dan, ali je poslije naglo pala.

Zemlja je u kaosu još od svrgavanja Gaddafija, što je Islamska država prepoznala dobrom prilikom za širenje. Libijom sada vladaju dva suparnička parlamenta i dvije vlade - CGN (Opći nacionalni kongres) u kojem je najveći utjecaj imala koalicija milicija Fajr Libya sa sjedištem u Tripoliju te onaj u Tobruku na istoku, priznat od strane međunarodne zajednice.

Gotovo 2.4 milijuna Libijaca trenutno treba humanitarnu pomoć, kazao je izaslanik UN-ove misije za Libiju. Zbog vlasti koja ne funkcionira, Libija je postala ishodišna luka za stotine tisuća migranata i izbjeglica koji preko Sredozemnog mora stižu u Europu.

ISIS na samo 500 kilometara zračne udaljenosti od Europske unije

Vlada nacionalnog jedinstva kojom bi se trebala riješiti višegodišnja borba za resurse i vlast je najavljena, no još je uvijek mnogo protivnika mirne tranzicije vlasti.

"Čak i ako dođe do formiranja nove vlasti, što je moguće, teško je reći hoće li profunkcionirati. Možda će moći ući u Tripoli, ali bit će teško kontrolirati situaciju na terenu. Uzevši u obzir stvarno stanje, teško je zamisliti razne grupe kako se ujedinjavaju", rekao je libijski analitičar za Al Jazeeru Muhammed Eljarh.

ISIS je tek jedna od naoružanih organizacija koje se bore za svoj dio teritorija u Libiji. Njihov rast zabrinjava, pogotovo zato jer u Libiji ima dosta njima odanih boraca. Islamska država prema procjenama raspolaže s otprilike dvije tisuće militanata u Sirti i okolici. Zabrinjava i činjenica da su borci ISIS-a nalaze na samo 500 kilometara zračne udaljenosti od Malte i Europske unije.

Analitičar Washington Instituta Aaron Zelin predviđa kako će Sirt postati novo središte ISIS-a, kao što je to Raqqa u Siriji ili pak Mosul u Iraku.

"Ovo je prvi put da Islamska država u Libiji (ISL) emulira ISIS iz Sirije i Iraka u nekoliko bitnih karakteristika. Prvo, mnogi džihadisti prelaze u ISIS iz drugih organizacija. Zatim, ISL postiže dogovore s lokalnim plemenima, te na kraju, neki Gaddafijevi lojalisti pridružuju se ISIS-u, slično kao i baathisti u Iraku", rekao je Zelin.

Mediji u Libiji pišu kako su pripadnici ISIS-a obezglavili dvanaestoricu zarobljenika koje su poslije razapeli. Ubijanje zarobljenika proveli su u četvrti broj 3 u Sirtu, središtu otpora protiv Islamske države. Mediji javljaju i kako su džihadisti ubili 22 ranjenika u bolnici, nakon čega su istu spalili.

Radi se o tek posljednjem u nizu zločina koje su počinili militanti ISIS-a u gradu poznatom kao rodno mjestu diktatora Moamera Gaddafija.

Pročitajte više