ISIS preuzeo odgovornost: Napadač iz New Yorka je "vojnik kalifata"

Foto: Hina
 
UZBEKISTANSKI terorist koji je u New Yorku pokosio kamionetom bicikliste i ubio njih osmero je “vojnik kalifata”, Islamska država je priopćila u svom službenom tjedniku.
 
Međutim, ova međunarodna teroristička organizacija nije priložila nikakve dokaze za svoje preuzimanje odgovornosti, izvještava CNN. U napadu koji je izvršio 29-godišnji imigrant iz Uzbekistana Sayfullo Saipov ozlijeđeno je još 11 ljudi. 
 
“Jedan od vojnika Islamske države u Americi napao je u utorak više križara na ulici u New Yorku”, stoji u priopćenju u zadnjem izdanju džihadističkih novina al-Naba. 
 
Saipov bio inspiriran propagandnim videima ISIS-a
 
Saipov je rekao istražiteljima da je bio inspiriran za smrtonosni napad nakon što je gledao propagandne snimke smaknuća koje objavljuje ISIS i detaljno proučio njihova uputstva za izvođenje terorističkih napada.
 
Saipov je optužen za pružanje materijalne pomoći ISIS-u, nasilje i uništavanje motornih vozila, naveo je tužitelj Joon Kim. Nakon što je pokosio veći broj biciklista, terorist se zabio u školski autobus i potom iskočio iz svog vozila, držeći imitacije pištolja. Policajac ga je ustrijelio u trbuh, nakon čega je uhapšen i odvezen u bolnicu.
 
Policija je na njegovom mobitelu pronašla 90 videa i 3.800 slika propagande ISIS-a, uključujući video s odrubljivanjem glave. Saipov je čak zatražio da mu se u bolničkoj sobi na zid izvjesi crna zastava ISIS-a. 
 
ISIS ipak nije izravno preuzeo odgovornost, već je to napravio na neizravan način, tvrdeći da je napad izveo jedan od njegovih vojnika. Na sličan način su se oglasili i nakon napada u Parizu 2015. i Orlandu, Florida, 2016. 
 
Američki predsjednik Donald Trump zatražio je preko Twittera smrtnu kaznu za Saipova, kršeći tako nepisanu konvenciju da predsjednici ne komentiraju suđenje koje još nije počelo kako ne bi utjecali na porotu. 
 
New York je u međuvremenu počeo postavljati betonske barijere na biciklističku stazu na kojoj se napad dogodio, a isto namjerava učiniti i na ostalim biciklističkim stazama u gradu, odnosno saveznoj državi New York.
 
 

Pročitajte više