ISKORIJENITI SIROMAŠTVO I GLAD SVJETSKI PRIORITET

Iskorjenjivanje siromaštva i gladi u svijetu prvi je zadatak za 44 posto svjetskog stanovništva, kažu rezultati ispitivanja objavljenog u petak o zadacima tisućljeća.

Istraživanje je između lipnja i kolovoza vodio institut Gallup za Svjetski gospodarski forum među više od 50.000 osoba u više od 60 zemalja.

Više do polovice, 62 posto stanovnika Bliskog istoka ocijenilo je ta dva aspekta prioritetnima za razvoj, što je stav kojega dijeli 51 posto ispitanih u zapadnoj Aziji i 50 posto u Latinskoj Americi.

U zapadnoj Europi 41 posto ispitanih je naveo iskorjenjivanje gladi i siromaštva kao prioritetne zadatke.

Razvoj svjetskog partnerstva radi pomoći siromašnim zemljama je drugi prioritet među zadacima tisućljeća za 12 posto ispitanih, nakon čega slijedi pitanje okoliša, borba protiv AIDS-a i osnovno obrazovanje sve djece svijeta.

Smanjenje dječje smrtnosti navelo je 4 posto ispitanih kao prvenstveni zadatak, 3 posto jednake mogućnosti za muškarce i žene, a 2 posto poboljšanje zdravlja majki.

"Naše jedinstveno istraživanje svjetskog mišljenja pokazuje zajednička stajališta o zadacima tisućljeća za razvoj koje je UN odredio za 2015. i na čelnicima svijeta je da ga pokrenu", naglasio je glavni tajnik Gallup Internationala Meril James.

(Hina) xtm ymaš

Pročitajte više