Iskrcava se imovina izbjeglica s broda "Benty"

TRGOVAČKI brod "Benty" još je u Monroviji gdje uz nadzor vojske iskrcava prtljagu izbjeglica, a nakon dezinfekcije namjerava isploviti, rekao je u srijedu za Hinu Antonio Vegan iz tvrke Marin Consult, koja posreduje u zapošljavanju hrvatskih pomoraca.

Nekoliko desetaka liberijskih vojnika otelo je u nedjelju ujutro brod "Benty", na kojem je i sedam hrvatskih pomoraca, ispred liberijske obale te natjeralo posadu da pristane u luku Harper, gdje se na brod ukrcalo oko 1.000 izbjeglica, uglavnom žena i djece. Otmica je okončana u utorak dolaskom u Monroviju gdje su vojnici htjeli iskrcati izbjeglice koji bježe iz područja najteže ugroženih građanskim ratom koji bjesni u Liberiji.

Svi su hrvatski pomorci dobro, kazao je Vegan citirajući e-mail poruku kapetana broda Josipa Alborghettija poslanu u srijedu poslijepodne.

Brod bi nakon dezinfekcije trebao nastaviti put prema Gibraltaru.

Brod je devastiran, a članovi posade opljačkani su. Pedesetak vojnika jelo je brodsku hranu, a odnesen je i sav inventar kuhinje.

Brod "Benty" plovi pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina i u vlasništvu je "Societe Navale Guineene BP 522", iz Republike Gvineje.

Pročitajte više