Islamist koji je sudjelovao u pogubljenju Davida Hainesa osuđen na doživotni zatvor

Foto: Profimedia

ALEXANDER Amon Kotey, pripadnik tzv. Islamske države i član ćelije poznate pod nazivom Beatles, koji je sudjelovao, između ostalog, i u pogubljenju Davida Hainesa, osuđen je na doživotni zatvor.

Naime, kako piše CNN, on je priznao krivnju, a zauzvrat mu je odobreno da dio zatvorske  kazne provede u zatvoru u Velikoj Britaniji, gdje mu živi obitelj.

Prema sporazumu o priznanju krivnje, Kotey će odslužiti 15 godina u zatvoru u SAD-u i zatim biti premješten u Veliku Britaniju, gdje će odgovarati po optužbama za druge zločine.

Krivi za otmicu najmanje 27 ljudi

Kotey je, zajedno s članovima ćelije Beatles, bio osumnjičen za sudjelovanje u otmici najmanje 27 ljudi u Siriji od 2012. do 2015. godine, od kojih su neki pušteni jer su vlade njihovih država platile otkupninu. Taoci su bili državljani najmanje 15 zemalja, među kojima su SAD, Danska, Francuska, Japan, Norveška i  Španjolska.

Beatlesi su osumnjičeni za mučenje i ubijanje svojih žrtava te ritualno odsijecanje glava, što je snimljeno i zatim postavljeno na internet u propagandne svrhe. Vođa skupine Mohamed Emwazi ubijen je dronom u Siriji u studenome 2015., a četvrti član Beatlesa Aine Davis u zatvoru u Turskoj osuđen je za terorizam.

Kotey, kojega su taoci zvali Ringo, bio je zadužen za nadzor prostorija u kojima su držani taoci i za koordiniranje pregovora o otkupnini, navode američke vlast.

Diane Foley, majka ubijenog novinara Jamesa Foleyja, te Bethany Haines, kći britanskog taoca Davida Hainesa, planiraju pratiti suđenje. "Odgovaranje za zločin bitno je ako želimo zauvijek dokinuti praksu uzimanja talaca", rekla je za AFP Foley.

Britanija je oduzela državljanstvo i Koteyju i Elsheikhu. Međutim, izručila ih je SAD-u tek kada je dobila jamstva da se na njih dvojicu neće primijeniti smrtna kazna koja postoji u američkom pravosuđu.

Pročitajte više