ISLAMIST ZBOG MANJKAVOG OBRAZOVANJA IZBAČEN IZ PARLAMENTA

Pakistanski su islamisti u utorak zaprijetili da će diljem zemlje pokrenuti prosvjede nakon zaoštravanja sukoba s predsjednikom Pervezom Musharrafom koji je uslijedio nakon što je jedan od njihovih članova isključen iz parlamenta.

Islamske su stranke priključile svjetovnim opozicijskim skupinama u nizu prosvjeda zbog Musharrafove dvojne uloge - predsjednika i vrhovnog vojnog zapovjednika, od posljednjih izbora održanih u listopadu.

Već ljuti zbog Musharrafove podrške SAD-u u ratu protiv terorizma,

islamisti su pobjesnili nakon što je Musharraf prošlog tjedna spomenuo mogućnost slanja pakistanskih snaga u Irak, a nakon toga pozvao na nacionalnu raspravu s ciljem priznavanja Izraela.

Posljednji udarac uslijedio je u ponedjeljak kada je sud u islamističkom uporištu Peshawaru odlučio da jedan islamistički političar ne sjedi u parlamentu zbog toga što ne posjeduje akademsko obrazovanje.

Presuda koju bi mogao opozvati Vrhovni sud potaknula je među islamistima bojazan da bi njihovih 65 predstavnika moglo doživjeti istu sudbinu, nakon što je privatni advokat Ahmed Khaki sudu predao zahtjev da ih se diskvalificira.

U izbornom zakonu stoji kako su svi članovi parlamenta dužni posjedovati akademsko obrazovanje. Većina članova oporbene koalicije stranka, tvrdi Kakhi, takvo obrazovanje ne posjeduje.

Pročitajte više