Islamisti preuzeli odgovornost za "napad" na egipatski zrakoplov

ANONIMNA osoba koja se u telefonskom pozivu predstavila kao član do sada nepoznate islamističke skupine Ansar al Haq (Zagovornici pravde) preuzela je u ponedjeljak odgovornost za "napad" na zrakoplov egipatske čarter-tvrtke Flash Airlines koji se u subotu srušio u Crveno more, pri čemu su poginule 152 osobe, izvijestio je France presse.

Anonimni je muškarac izjavio kako je Egipćanin te da zove iz Kaira, govorio je arapski s egipatskim naglaskom, prenosi agencija. On je kazao kako je sjedište grupe Ansar al-Haq u Jemenu, odakle je podrijetlom obitelj Osame bin Ladena.

Nije bilo moguće odmah provjeriti istinitost njegova priznanja. Sugovornik je zatim zaprijetio da se sprema "skori" napad na zrakoplov Air Francea "ukoliko Francuzi ne ukinu odluku o zabrani nošenja feredže" u francuskim javnim ustanovama.

Egipatske vlasti isključile su mogućnost terorističkog napada, te objavile da je za nesreću zrakoplova kriva tehnička greška.

Zrakoplov pao zbog klasične pogreške pri uzlijetanju

Pad Boeinga 737 u Crveno more prilikom kojega je poginulo 148 ljudi klasična je nesreća pri uzlijetanju, rekao je u ponedjeljak jedan dužnosnik francuskoga ministarstva prometa.

Osim toga, rekao je za radio Europe 1 taj francuski dužnosnik, nijedna druga hipoteza o uzroku nesreće, među ostalima ni čin terorizma ne smiju se isključiti u ovoj ranoj fazi istrage.

"(Taj pad) podsjeća na... klasičnu nesreću pri uzlijetanju, uvijek teškoj fazi (leta), rekao je Dominique Bussereau.


Na pitanje o mogućnosti da su avion u kojem su poginula 133 francuska državljana srušili teroristi, Beussereau je rekao: "Nijedna hipoteza, pa ni ta, ne smije se odbaciti sve dok ne prikupimo sve elemente istrage".

Dodao je da su u egipatsko odmaralište Šarm el-Šeik poslana četvorica agenata državnoga Ureda za istragu nesreća.

Nakon što su Švicarska i Poljska zrakoplovima čarterske tvrtke Flash Airlines čiji se zrakoplov srušio, zatvorile svoj zračni prostor, i Francuska je provela tri inspekcije zrakoplova te tvrtke, rekao je Bussereau.

Na jednom je zrakoplovu pronađena istrošena guma i manjkavi dokumenti, ali inspekcija na druga dva zrakoplova ništa nije pronašla, dodao je.

Pročitajte više