Islamisti u Pojasu Gaze zabranili muškarcima da rade u ženskim frizerskim salonima

PALESTINSKI islamski pokret Hamas potvrdio je da u okviru najavljene kampanje za uvođenje strožih islamskih propisa i običaja u pojas Gaze planira zabraniti muškim frizerima rad u ženskim  frizerskim salonima, prenosi danas BBC.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi upozorilo je kako će svi koji ne budu poštivali zabranu snositi posljedice, no ne precizira se kakve će one biti. BBC podsjeća da je ovo samo još jedan u nizu islamskih propisa koji je Hamas uveo od dolaska na vlast 2007. godine, no tvrdi se kako su to uglavnom propisi vjerske prirode i nemaju snagu zakonske odredbe.

Stroga islamska tradicija zabranjuje ženama da pokazuju kosu muškarcima koji nisu članovi njezine obitelji. Među ostalim uvedenim propisima Hamas je zabranio i javno prikazivanje ženskog donjeg rublja, a djevojčice u školi također moraju nositi duge haljine u skladu sa islamskim propisima  i običajima.

Strani mediji javljaju kako posljednjih mjeseci sve više jača nezadovoljstvo nevladinih udruga i organizacija za zaštitu ljudskih prava u Gazi, koje upozoravaju na ograničavanje ljudskih prava i sloboda, te da je s druge strane Hamas pod sve jačim unutarnjim pritiskom pojedinih struja koje traže čvršću opredijeljenost prema islamskim običajima.

Pročitajte više