Islamska zajednica u Hrvatskoj zadovoljna prilagodbama ugovora islamske zajednice i Hrvatske države

U ISLAMSKOM centru u Zagrebu jučer je održana 4. izvještajna skupština svih tijela i organizacija Islamske zajednice u Hrvatskoj, izvijestio je danas Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Uvodno izvješće o stanju i položaju Islamske zajednice u Hrvatskoj podnio je predsjednik Mešihata, muftija Ševko ef. Omerbašić.

"Skupština je prihvatila izvješće, posebno se osvrćući na rad islamskih organizacija na svim razinama, počevši od Mešihata do Medžlisa, naglašavajući kako je posebno zadovoljna prilagodbama Ugovora između Islamske zajednice i hrvatske države", stoji u priopćenju.

Posebno je pohvaljen rad vjeroučitelja, i u Medžlisima (vjerskim vijećima muslimana) i u školama.

U raspravi je također bilo riječi o idućim zadaćama i radu Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Naročito je naglašena potreba pojačane borbe protiv poroka, alkoholizma i uzimanja droga, za koje je primijećeno da se pojavljuju i među muslimanima.

Imami su podnijeli i Izvješća o vjerskim aktivnostima i poslovima na području svojih Medžlisa.

Pohvaljeno je zalaganje Medžlisa na povećanju članstva u Islamskoj zajednici, te je izraženo zadovoljstvo povećanjem broja vjeroučenika koji su se opredijelili za islamski vjeronauk u školama.

Na jučerašnjoj Izvještajnoj skupštini Islamske zajednice u Hrvatskoj "ponovno je sa željenjem konstatirano da se još nisu počele primjenjivati odredbe Ugovora glede dušobrižništva u vojsci, te se očekuje od Ministarstva obrane RH da to što hitnije omogući", navodi se u priopćenju.

Na skupštini je zaključeno i da je prelaskom socijalne udruge Merhamet u okvire Islamske zajednice, učinjen novi iskorak u radu Islamske zajednice na humanitarnom planu - i u skupljanju robe i u raspodjeli pomoći onima kojima je potrebna.

Pročitajte više