Ispitana Ana Karamarko, njezin odvjetnik otkrio detalje: Ne osjeća se krivom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/N1

NAKON akcije kodnog naziva Flajš policija je podnijela kaznene prijave, a Uskok pokrenuo istragu protiv 38 osoba i devet tvrtki koje sumnjiči da su gospodarskim malverzacijama zaradili najmanje 20 milijuna kuna te oštetili Državni proračun za oko 11,5 milijuna kuna. 

Među osumnjičenima je i supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Ana Karamarko, kojoj je u srijedu prijepodne pretražen ured na zagrebačkoj Novoj Vesi.

Ona je danas iznijela svoju obranu, potvrdio je za RTL njezin odvjetnik Ivo Farčić. Pojasnio je za što je sumnjiče.

> Tko je privedena Ana Karamarko? Karamarkova žena zbog koje je pala Oreškovićeva vlada

Ana Karamarko se ne osjeća krivom

"Riječ je o zlouporabi povjerenje u gospodarskom poslovanju. Porekli smo odgovornost. Iznijeli kratku obranu, ali nije se ulazilo u detalje zbog same prirode optuženja", rekao je Farčić. 

Potvrdio je da je kazala da se ne osjeća krivom, ali nije detaljnije odgovarala na pitanja.

"Rekla je u kratkim crtama, ali ne možemo očekivati da netko iz glave govori detalje o poslovnim događajima iz računovodstva i nekakvog brojčanog prikaza kojeg nitko od nas ne može imati u glavi", kazao je Farčić. 

Na pitanje kakva je daljnja procedura, Farčić je rekao da je u ovom slučaju velik broj osumnjičenih.

"Od njih je veliki broj saslušan, ali je još daleko da svi budu saslušani i ja ni ne znam kada će biti. U 22 sata moraju prekinuti. Prema mojim informacijama, sa svima još nisu gotove ni prethodne radnje", kazao je Farčić te dodao da tek kada osumnjičeni budu saslušani, zamjenica ravnatelja će procijeniti situaciju u predmetu i odrediti hoće li za neke tražiti istražni zatvor. 

Karamarko je 21. osumnjičenica

Otkrio je da je Karamarko 21. osumnjičenica u ovom slučaju.

"Ne ulazi u grupu organizatora. Ona je 21. od 38", rekao je Farčić te otkrio da se njoj na teret stavlja iznos od oko 400.000 kuna. "Ne stavlja joj se na teret prisvajanje toga, nego da je neosnovano platila takav iznos", rekao je Farčić. 

Opisao je kako je tekao dan kada je privedena Ana Karamarko.

"Za nju je sve počelo oko 7 ujutro. Nazvala me neposredno nakon 7. Realno gledajući, bila je konsternirana situacijom. Ali nije moj posao da toliko brinem o njenim osjećajima pa ne bi ulazio u taj segment. Vodi se jedan postupak koji je u samom početku dosta neugodan, bez obzira na korektnost kolega. Nemamo primjedbe na kolege, ali je jedan prilično stresan postupak za sve koji pod to potpadnu", kazao je Farčić i dodao da je malo nekorektno što je samo ime Ane Karamarko izašlo u medije.

Sve izgleda kao jedan predizborni postupak

Farčić je za N1 televiziju kazao da je uhićenje Ane Karamarko provedeno radi predizborne kampanje. 

> Evo kako je Drimia Ane Karamarko poslovala sve ove godine

Očekuje poziv PNUSKOK-a, kazao je.

"Na teret joj se stavlja zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, ali detaljno vam ništa ne mogu govoriti. Doneseno je rješenje o istrazi, ali nitko ga od nas još nije vidio", kazao je Farčić.

Ne osjeća se krivom, ali će iznijeti obranu

Farčić kaže da se Ani Karamarko ne stavlja na teret ništa u smislu stjecanja dobiti, već "nekakva faktura u iznosu od 400.000 kuna."

"Ne vidim razloga u tom segmentu koji je meni iz pouke o pravu poznat, ne vidim razloga za ovakvu pompu", rekao je odvjetnik Ane Karamarko pa dodao:

"Nismo ništa vidjeli, bili smo na pretrazi prostorija, nijednu procesnu radnju nismo doživjeli. Pogledao sam rješenje o istrazi, vidim da moja branjenica ne može biti u onom dijelu do 19,. 20., mjesta u rješenju u istrazi pa pronalazim da je nesrazmjerno da je od 38 osoba protiv kojih se vodi postupak samo njezino ime objavljeno."

Odvjetnik Ane Karamarko: Sve izgleda kao predizborni postupak

Ana Karamarko se apsolutno ne osjeća krivom, ali će iznijeti obranu, rekao je Farčić. O kontaktu s Tomislavom Karamarkom Farčić nije htio govoriti jer je, kaže, opunomoćenik Ane Karamarko. 

"Splet okolnosti je takav da i meni na prvi pogled izgleda da je to jedan predizborni postupak, kad uđemo u predmet vidjet ću da li ga činjenice opravdavaju", odgovorio je na pitanje da prokomentira tvrdnje Tomislava Karamarka da je to uhićenje u svrhu predizborne kampanje.

U istrazi kodnog naziva FLAJŠ obuhvaćeno je 38 osoba i 9 trgovačkih društava. Stavlja im se na teret da su od 2011. do 2017. oštetili državu na ime neplaćenih poreza od 11 milijuna kuna i uzeli nepripadnu imovinsku korist od 20 milijuna kuna.

Pročitajte više