Istarski demokratski forum predstavio program na HTV-u

NENAD KLAPČIĆ predstavio je na Hrvatskoj televiziji, u sklopu predizbornog predstavljanja, Istarski demokratski forum Foro democratico Istriano kao stranku koja se zalaže za referendum kojim bi se osporile štetne odluke vezane za rasprodaju zemljišta u Istri.

U toj stranci tvrde da je rasprodajom brijunskog priobalja oštećen javni i privatni standard svih građana jer će ostvarena zarada od 150 milijuna eura završiti u inozemstvu. Uz to, drže da nezaposleni u Istri i Hrvatskoj neće moći računati na zapošljavanje na brijunskom priobalju, jer to nije obveza stranog investitora.

Stoga će Istarski demokratski forum radi zaštite javnog interesa i standarda građana nastojati "osporiti" jeftinu rasprodaju zemljišta na kojoj se ne može temeljiti turistička budućnost.

Lista IDF-FDI, čiji je nositelj Luciano Delbianco, je i za reviziju privatizacije imovine i zemljišta, čime bi se osiguralo osnivanje fondova za zapošljavanje, unapređenje zdravstva i povratak umirovljeničkog duga.

U stranci drže da je turizam grana s najviše izgleda, ali samo uz pomoć stranog kapitala, no ne i njegovu dominaciju.

Ta će se lista također zalagati za ubrzanu decentralizaciju kojom će se prenijeti veće ovlasti općinama, gradovima i županijama.

IDF-FDI zalagat će se također za jačanje socijalnog statusa antifašističkih boraca i boraca Domovinskog rata, te ulaganje u obrazovanje i znanost na temelju ušteda od ukidanja obveznog vojnog roka i profesionalizacije vojske.

Pročitajte više