Istarski SDP podupire transgraničnu suradnju

SABORSKI zastupnik i predsjednik istarskog SDP-a Anton Peruško na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli rekao da ta stranka podupire transgraničnu suradnju kojom bi se moglo potaknuti razvoj infrastrukture, turizma te zapošljavanje na korist Hrvatske, ali i prekograničnih partnera u Sloveniji, Italiji, te eventualno u Austriji.

Po njegovim riječima, eventualna euroregija na ovim prostorima pomoći će ujedno i uspostavi nešto mekše schengenske granice.

"U Hrvatskoj su stvoreni svi preduvjeti za primjenu europske konvencije o transgraničnoj suradnji", kazao je Peruško, dodavši kako je istarski SDP ranije bio suzdržan oko takvih oblika prekogranične suradnje jer "nisu bili stvoreni potrebni zakonski pa ni politički preduvjeti". No, danas, po Perušku, takav problem u Hrvatskoj ne postoji jer je Konvencija o prekograničnoj suradnji postala sastavnim dijelom pravnog sustava. Ujedno, dodao je, u Istri cijelo jedno desetljeće postoji izražena politička volja za takvim oblicima suradnje.

"Imajući u vidu da je Istarska županija do sada uspostavila velik broj kontakata i oblika suradnje na tom prostoru, put do euroregije ne bi trebao biti neostvariv i nerealan", zaključio je Peruško.

Potpredsjednik istarskog SDP-a Lino Dobrila podupro je donošenje Master plana razvoja turizma u Istri do 2012. godine ustvrdivši kako bi on trebao biti putokaz i poslužiti budućim investitorima za ulaganje u istarski turizam. Istarski SDP, dodao je on, očekuje da će Master plan dati snažan razvojni zamah u podizanju kvalitete istarskog turizma, zapošljavanju uz očuvanje ravnoteže u intervencijama u prostor.

Potpredsjednica Lucija Debeljuh izvijestila je novinare da se SDP već priprema za iduće lokalne izbore izrazivši pritom zabrinutost aktivnostima čelnika HDZ-a koji, kako je rekla, "obilaze Europu kako bi je uvjerili da nisu tako neodgovorni kakvi su bili kao opozicija dok je na vlasti u Hrvatskoj bio SDP".

Pročitajte više