Istarsko županijsko poglavarstvo o projektu Druža Adria

ČLANOVI Poglavarstva Istarske županije traže od Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja te Ministarstva pomorstva, prometa i veza informaciju o pripremama vezanima uz transport nafte iz projekta Družb-Adria, koji su ocijenili gospodarski značajnim i ekološki riskantnim projektom.

Kako je rečeno, nova investicija Jadranskog naftovoda (Janaf) - projekt DružbAdria - obuhvaća transport nafte od Rusije do terminala Omišalj, pretovar nafte na tankere i njezin plasman širom svijeta, čime bi terminal Omišalj postao prvom izvoznom lukom ruske nafte na Jadranu.

Po riječima istarskog župana Ivana Jakovčića, taj projekt, uz postojeće onečišćivače na sjevernom Jadranu, poput termoelektrane, luke, cementare i brodogradilišta, može znatno ugroziti, ne samo turistički, već i gospodarski razvoj, kako Kvarnerskog zaljeva, tako i cijele Istarske županije, pa i šire.

Županijsko poglavarstvo stoga od nadležnih ministarstva traži da dostave informacije o svim izrađenim i planiranim dokumentima kojima će se umanjiti ekološki rizik planiranog projekta, poput procjene ugroženosti Jadranskog mora nakon realizacije projekta DružbAdria, procjene utjecaja na okoliš za planirani projekt, kontorlu plovidbe, sigurnost prometa te razinu kvalitete i nadzor tankera koji imaju pravo ulaska u Jadransko more te stratešku procjenu utjecaja na okoliš za riječki zaljev i Kvarner.

Na prijedlog člana Poglavarstva zaduženog za turizam Veljka Ostojića, od Janafa Poglavarstvo zahtijeva da financira nabavu novih ekobrodova i sve druge oblike prevencije te da zaštitu dovede na najvišu svjetsku razinu.

(Hina) dspo dd

Pročitajte više