Istraga o zlostavljanju koje su britanski vojnici provodili nad Iračanima

BRITANSKO ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je pokrenulo istragu pošto je jedan dnevni list objavio fotografije i svjedočenja prema kojima su britanski vojnici zlostavljali Iračanina u pritvoru.

Nepuna 24 sata nakon izjave da je "zgrožen" zlostavljanjem koje su američki zatvorski čuvari provodili nad iračkim zatočenicima, britanski je premijer Tony Blair morao opetovati isto zbog svojih vojnika.

"Upoznat sam s tvrdnjama koje su danas iznesene o mučenju kojemu su britanski vojnici u Iraku podvrgavali zatvorenike", kazao je general, sir Michael Jackson, najviši časnik britanske vojske.

Daily Mirror /(, britanski časopis koji se najviše protivio iračkom ratu, objavio je fotografije na kojima zatvorenika, navodnog lopova, britanski vojnici udaraju kundakom i uriniraju po njemu.

U tekstu se navodi da se zatvoreniku, tijekom osmosatnog mučenja u kojemu je krvario i povraćao, sa slomljenom čeljusti i zubima, prijetilo da će ga se smaknuti.

Časopis tvrdi da je fotografije dobio od vojnika iz Queens Lancashire Regimenta, koji su bili užasnuti takvim postupcima i zabrinuti da "elementi koji su se oteli nadzoru" u vojsci ne ugroze napore na stjecanju povjerenja među pukom na okupiranom području na jugu Iraka koje je pod britanskim zapovjedništvom.

Vojnici koji nisu htjeli otkriti svoj identitet, izjavili su za časopis da je zatvorenik, kojemu nije utvrđena krivnja, odvezen automobilom i izbačen iz njega tijekom vožnje, a da se nije utvrdilo je li preživio.

(Hina) xvrad yrt

Pročitajte više