Istražitelj WHO-a: Nultog pacijenta možda je zarazio šišmiš u laboratoriju u Wuhanu

Foto: EPA/Index

STRUČNJAK Svjetske zdravstvene organizacije koji je vodio istragu WHO-a o porijeklu koronavirusa rekao je u dokumentarcu na danskoj televiziji da su kineski kolege utjecali na prezentiranje njihovih nalaza.

Peter Ben Embarek kazao je da su kineski stručnjaci unutar tima u izvješću odbacivali povezivanje podrijetla pandemije s istraživačkim laboratorijem u Wuhanu.

"U početku nisu htjeli u izvješće staviti ništa o laboratoriju jer to za njih nije bila moguća opcija porijekla virusa i nije imalo smisla na to gubiti vrijeme. Mi smo pak inzistirali na tome da ga uključimo u izvješće jer je to bio dio cijelog pitanja o pravom porijeklu virusa", rekao je Ben Embarek tijekom intervjua.

Problemi s teorijom o "curenju" virusa iz laboratorija

U svom izvješću objavljenom početkom ove godine tim WHO-a iz Kine rekao je kako je "vrlo malo vjerojatno" da je virus SARS-CoV-2 mogao slučajno procuriti iz Instituta za virusologiju Wuhan ili iz nekog drugog objekta u tome gradu. Dodali su kako ne namjeravaju preporučiti daljnju istragu tog pitanja.

Rasprava o tome treba li uopće uključiti teoriju "curenja" virusa iz laboratorija trajala je 48 sati prije završetka izvješća, kazao je Embarek. Na kraju su se kineski stručnjaci složili da se u izvješću spomene ta teorija "pod uvjetom da se ne preporuče nikakve posebne studije za potkrjepljivanje te hipoteze".

Kazao je kako se neki sličan scenarij, koji je naveden u izvješću, u kojem bi zaposlenik laboratorija nehotice mogao donijeti virus u Wuhan nakon prikupljanja uzoraka na terenu, mogao smatrati i teorijom curenja iz laboratorija i hipotezom izravne infekcije od šišmiša.

"U slučaju zaposlenika laboratorija koji se zarazio na terenu tijekom prikupljanja uzoraka u špilji sa šišmišima, takav scenarij pripada i hipotezi o curenju iz laboratorija kao i našoj prvoj hipotezi izravne infekcije sa šišmiša na čovjeka. Smatrali smo da je ta hipoteza vjerojatna", rekao je Ben Embarek.

Embarek: To je pogrešan prijevod

U daljnjim komentarima tijekom intervjua, koji nisu bili uključeni u dokumentarni film, ali su bili prikazani na web stranici danskog kanala TV2, Embarek je sugerirao kako se moglo raditi i o "ljudskoj pogrešci", ali da kineski politički sustav ne dopušta da se tako nešto prizna.

"To bi značilo da iza takvog događaja stoji ljudska greška, a oni to baš i ne priznaju. Cijeli se sustav usredotočuje na nepogrešivost i sve mora biti savršeno. Možda netko želi i nešto sakriti, tko zna?" dodao je.

Kada su novinari zamolili Embareka da komentira ovaj intervju, on je kazao kako je taj razgovor pogrešno preveden na engleski jezik.

"To je pogrešan prijevod danskog članka", napisao je, odbijajući daljnje komentare i upućujući The Washington Post na WHO.

Glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević također je rekao da je komentar pogrešno preveden i da je intervju održan "prije nekoliko mjeseci".

Dokumentarni film pod nazivom Misterij virusa trebao bi se emitirati na TV2 u četvrtak navečer. Embarek je surađivao s autorima dokumentarnog filma.

Kontroverzno putovanje WHO-ovih znanstvenika u Kinu

Ben Embarek je vodio skupinu međunarodnih znanstvenika koji su u siječnju u Kini s lokalnim dužnosnicima istraživali podrijetlo pandemije, od koje je do sada umrlo najmanje 4.3 milijuna ljudi.

Samo putovanje je od početka bilo obavijeno kontroverzama. Peking je prvotno odgađao odobrenje za dolazak stručnjaka iz WHO-a. Kada su i stigli u Kinu, morali su proći kroz strogu karantenu i imali su samo dva tjedna za provođenje terenskih istraživanja.

Nakon što je izvješće objavljeno krajem ožujka, stvar je postala još spornija, piše Washington post. Tim je razmotrio četiri različita scenarija o prvotnoj pojavi virusa i kazao kako je najvjerojatnija ona o širenju sa životinja na ljude.

Drugi, manje vjerojatni scenariji uključivali su da se virus mogao uvesti u Kinu putem smrznute hrane, što su zagovarali kineski dužnosnici. Teorija "curenja iz laboratorija" prozvana je najmanje vjerojatnom te je tim stručnjaka WHO-a kazao kako je više ne treba istraživati.

"Politika je uvijek bila s nama u sobi"

No glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je na konferenciji za novinare, koja je održana povodom objavljivanja izvješća, kako se taj scenarij ipak treba detaljnije proučiti.

"Iako je tim zaključio da je laboratorijsko curenje najmanje vjerojatna hipoteza, ona ipak zahtijeva daljnje istraživanje, potencijalno s dodatnim timovima stručnjaka koji će ići na teren", rekao je Tedros.

Ben Embarek i drugi stručnjaci iz tima natuknuli su o ogromnim pritiscima sa svih strana tijekom putovanja u Kinu.

"Politika je uvijek bila s nama u sobi, s druge strane stola", rekao je Embarek u veljači za Science Magazine.

Tedros je kasnije kazao kako će WHO nastaviti vlastito istraživanje o podrijetlu virusa iako su kineski dužnosnici prošlog mjeseca rekli da više ne mogu prihvatiti daljnju istragu usmjerenu na Kinu.

Pročitajte više