Istražitelji u Iraku: U masovnim grobnicama do 300.000 ubijenih

IRAČKI i američki istražitelji objavili su u subotu kako sumnjaju da u Iraku postoji do 260 masovnih grobnica s tijelima najmanje 300.000 ljudi ubijenih za vrijeme režima bivšeg predsjednika Sadama Huseina.

Oni su na konferenciji za tisak izjavili da bi zadaća identifikacije tijela i pripreme sudskih dokaza mogla potrajati godinama i stajati milijune dolara, no da bi taj dugotrajan proces pomogao zacjeljivanju rana nakon tri desetljeća brutalne vladavine stranke Baath.

"Imamo izvješća o postojanju 260 masovnih grobnica, a do sada je potvrđeno njih oko 40",rekla je voditeljica sektora zaduženog za masovne grobnice u sklopu privremene koalicijske vlasti, Sandra Hodgkinson.

"Vjerujemo, na temelju podataka dobivenih od Iračana, da je oko 300.000 mrtvih i da je to donja granica procjenjenog broja žtrava", dodala je.

"U Bosni je sada osam ili devet godina otkako su počinjeni slični zločini, a nađeno je samo 8.000 tijela od 30.000. Ovdje u Iraku ih je 300.000", rekla je Hodgkinson, odvjetnica koja se bavi ljudskim pravima, pristigla u Irak u travnju nakon pada Sadamova režima.

Prema riječima iračkog ministra za ljudska prava Abdela-Basseta Turkija, Irak trenutačno nema sredstava potrebnih za ispitivanje. Privremeno upravno vijeće zatražilo je u listopadu u Madridu od donatora 100 milijuna dolara za opremu i ljudstvo u idućih pet godina.

U siječnju će u Irak stići ekipa forenzičnih stručnjaka koji će raditi ispitivanja na 20 mjesta diljem zemlje, na kojima će se prikupljati dokazi za sudske procese protiv važnih pripadnika režima.

Pročitajte više