Istraživanja: Raste popularnost Jadranke Kosor, ali Mesić ipak pobjeđuje

PREMA najnovijim istraživanjima javnog mnijenja, popularnost kandidatkinje HDZ-a Jadranke Kosor porasla je nakon dva izravna TV sučeljavanja, ali aktualni predsjednik Mesić još uvijek ima veliku prednost od oko 20-tak posto.

Prema najnovijem telefonskom istraživanju na uzorku od 900 ispitanika, čiji su rezultati objavljeni u Večernjem listu, sve je manje neodlučnih birača. Glasovi dosad neodlučnih birača u nešto većoj mjeri otišli su Jadranki Kosor, pa tako kandidatkinja HDZ-a zasad bilježi popularnost od 26,1 posto. Aktualni predsjednik Mesić, prema istom istraživanju, ima podršku 61,5 posto građana.

Politički analitičar Davor Gjenero ustvrdio je kako je predsjednik Mesić u sučeljavanju na Novoj TV bio manje uvjerljiv od svoje suparnice, koja je iskoristila njegove slabosti te dodatno motivirala svoje birače na izađu na izbore. No, Gjenero dodaje kako to ipak neće promijeniti konačni ishod izbora, jer je prednost Stjepana Mesića ipak prevelika.

U istraživanju koje je na uzorku od 1157 ispitanika metodom telefonskog intervjua za RTL Televiziju i Jutarnji list provela agencija Mediana Fides, Jadranki Kosor predviđa se 24 posto glasova, a Stjepanu Mesiću 56,2  posto. Prema njihovim podacima, neopredijeljeni birači ravnomjerno su rasporedili svoje glasove na oba kandidata.

Zanimljiv je još jedan podatak iz istog istraživanja, prema kojem će 53,5 posto birača koji su u prvom krugu dali svoj glas Borisu Mikšiću glasati za Stjepana Mesića, a samo 34,9 posto za Jadranku Kosor.

Posljednje u nizu TV sučeljavanja, kakva prema mišljenju analitičara najviše utječu na neopredijeljene birače, najavljeno je za večeras u 20:05 na 1. program HTV-a.

Pročitajte više