Istraživanje: Bolnice mogu biti opasna mjesta

BOLNICE diljem svijeta mogu biti opasna mjesta, s obzirom na činjenicu da 10 posto pacijenata ondje može "pokupiti" neku neželjenu infekciju bez koj su primljeni u bolnicu, a još je nekoliko čimbenika koji govore u prilog ovoj konstataciji, izvijestio je novozelandski parlamentarni Odbor za javno zdravstvo.

Osim mogućnosti neželjene zaraze i liječničkih pogrešaka, u izvješću odbora objavljenom u srpnju stoji kako svake godine oko 20.000 pacijenata u novozelandskim bolnicama loše reagira na određene lijekove koje ondje prime, što njihove živote često dovodi u opasnost, ponekad i životnu.

Slično izvješće objavio je i britanski parlamentarni Odbor za javno zdravstvo. U njemu stoji kako se svaki deseti pacijent primljen u neku od britanskih bolnica tijekom liječenja ili liječničke obrade nenamjerno dovede u opasnost.

Prošle je godine u Velikoj Britaniji zabilježeno oko milijun takozvanih "sigurnosnih incidenata" u kojima je život izgubilo više od 2.100 pacijenata. Pretpostavlja se da je u Britaniji, kao i u Novom Zelandu stvarna brojka puno viša, jer se velik broj incidenata nikada ne prijavi.

Novozelandski Odbor kao jedan od razloga liječničkih pogrešaka navodi premorenost liječnika i bolničkog osoblja koje radi više smjena nego što bi smjelo, uključujući i noćne te dnevno "obradi" više pacijenata nego što je zakonom propisano.

Odbori obiju spomenutih zemalja pozvali su vlade svojih zemalja da se više angažiraju na ovom ozbiljnom problemu.

Pročitajte više