Istraživanje: Narodi u BiH ne vjeruju jedni drugima

ISTRAŽIVANJE koje je fondacija Friedrich Ebert provela u suradnji sa stručnjacima Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pokazalo je da predstavnici tri naroda u BiH ne vjeruju jedni drugima. Hrvati, Srbi i Bošnjaci o prošlosti i budućnosti u BiH nemaju jedinstveni stav, osim onoga da zemlju vode pogrešni ljudi, donose Nezavisne novine.

Usprkos svim nastojanjima međunarodne zajednice u prevladavanju podjela i razlika među tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, međunacionalne napetosti su i dalje prisutne, a iskrena suradnja između Bošnjaka, Hrvata i Srba je relativno mala.

Kao najpozitivniji percipirani su odnosi između Bošnjaka i Hrvata, a zatim između Hrvata i Srba, a najlošijima između Bošnjaka i Srba. Uvjetno govoreći, najbolji imidž u BiH imaju Hrvati, a međusobno se najnegativnije vide Srbi i Bošnjaci.

Istraživanje je dalje pokazalo da se Bošnjaci, Hrvati i Srbi, iako žive vjekovima u istoj državi, relativno slabo poznaju i zanimaju za druge. Njihova međusobna percepcija, kako se navodi, još je opterećena stereotipima iz prošlosti i ratnim događanjima.

Pročitajte više