Istraživanje: Putin bi u ovom trenutku lako pobijedio na izborima

RUSKI predsjednik Vladimir Putin bio bi ponovno izabran na tu dužnost bez problema, dok bi komunisti i prokremaljska koalicija imali podjednake izglede na općim izborima, kad bi oni bili održani u ovom trenutku, stoji u istraživanju objavljenom u četvrtak.

Ruski predsjednik dobio bi 50 posto glasova, nasuprot tek 16 posto koliko bi dobio njegov glavni konkurent, komunist Genadij Zjuganov, pokazuju rezultati istraživanja Zaklade javnog mnijenja, objavljenog 18. i 19. siječnja.

Treći bi bio ultranacionalist Vladimir Žirinovski s tek 4 posto glasova, dok bi još upola manje dobio kandidat liberalne oporbe Grigorij Javlinski. Sadašnji premijer Mihail Kasjanov u anketi nije dobio nijedan posto glasova.

Kad je riječ o izborima za parlament, komunisti i prokremaljska koalicija centra bili bi izjednačeni s 24 posto glasova, dok su na trećem i četvrtom mjestu, daleko iza njih, Liberalno-demokratska stranka Žirinovskog i Jabuka Javlinskog s po šest posto glasova.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1500 osoba iz 44 ruske regije. Parlamentarni izbori predviđeni su za prosinac 2003., a predsjednički za ožujak 2004. godine.

Pročitajte više