Istražni sudac ponovno će odlučivati o pritvaranju dvojice policajaca

VANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je istražnom sucu Krešimiru Devčiću vratilo na ponovno odlučivanje zahtjev USKOK-a da se pritvori dvojicu bivših visokih policijskih dužnosnika protiv kojih je pokrenuta istraga zbog sumnje da su primali mito.

Odlučujući o USKOK-ovoj žalbi, vanraspravno vijeće ukinulo je odluku o neodređivanju pritvora Boži Vučkoviću i Zoranu Košutiću, čije je pritvaranje sudac Devčić ranije u dva navrata odbijao, ocjenivši kako ne postoji opasnost od njihovog utjecaja na svjedoke.

Vanraspravno vijeće se nije složilo s Devčićevim obrazloženjem, pa mu je predmet vraćen na ponovno odlučivanje, uz zahtjev da detaljno obrazloži postoji li opasnost od mogućih utjecaja na svakog pojedinog svjedoka, doznaje se na Županijskim sudu.

Među svjedocima u ovom slučaju mediji spominju i nekoliko najviših sadašnjih i bivših dužnosnika Ministarstva unutarnjih poslova, među kojima i bivšeg ministra Šimu Lučina te ravnatelja policije Ranka Ostojića.

Istraga protiv dvojice bivših načelnika u Odjelu za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije pokrenuta je prošlog tjedna.

Zbog navodnog posredovanja u primanju mita i odavanja službene tajne, istraga je pokrenuta i protiv zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Petrača, a provest će se u njegovoj odsutnosti jer je u bijegu. Za njim je raspisana i međunarodna tjeralica zbog sumnje da je sudjelovao u četverodnevnoj otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, krajem ožujka ove godine.

Osim za mito, USKOK dvojicu bivših policajaca sumnjiči za odavanje službene tajne i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca, odnosno "pranje novca". Upravo zbog sumnje da su novcem dobivenim mitom kupovali nekretnine i automobile, USKOK je od suda zatražio privremenu mjeru osiguranja zabrane otuđenja te imovine. O tom zahtjevu sudac Devčić će, kako je najavio, odlučiti nakon rješavanja mogućih žalbi na njegovu odluku o pokretanju istrage.

Ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer za Hinu je izjavio da još nisu dobili pismenu odluku vanraspravnog vijeća, zbog čega je i ne može komentirati. Istaknuo je tek da se USKOK u svim dosadašnjim postupcima trudio objasniti zašto u ovom slučaju postoji opasnost od utjecaja na svjedoke.

(Hina) xam yso

Pročitajte više