Istražuju napadača s Platka, evo tko je tko na snimci. Još jedan čudan detalj u priči

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Rijeci jutros je izvijestilo da je otvorilo istragu nad 21-godišnjakom kojeg sumnjiči da je tijekom nedavne tučnjave na Platku počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede.

Riječko tužiteljstvo tu je informaciju objavilo kao dopunu priopćenja od 3. veljače, kada je izvijestilo da je, nakon analize zaprimljenog policijskog izvješća, odlučilo da su potrebni dodatni izvidi tučnjave na Platku nakon kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka.

Može se zaključiti protiv kojeg je MMA-ovca DORH pokrenuo istragu

Izvidi DORH-a uslijedili su nakon što su napokon od Policijske uprave primorsko-goranske primili izvješće o događaju s Platka. 

Iz riječkog Državnog odvjetništva prethodno su rekli da ih policija nije izvijestila o tučnjavi na Platku, u kojoj su ozlijeđene tri osobe, te da su o svemu doznali iz medija pa su, kako su naveli, zatražili dostavu pisanog izvješća o svemu što je policija utvrdila. Naloženi su i dodatni izvidi. Policija je ranije objavila da će prekršajno prijaviti petoricu sudionika tučnjave na Platku, a među njima je i 21-godišnjak protiv kojeg je sada tužiteljstvo pokrenulo i kazneni postupak.

Prema onome što od ranije znamo o trojcu iz BMW-a koji je napao HGSS-ovce, iz priopćenja DORH-a možemo zaključiti da Općinsko državno odvjetništvo nije pokrenulo istragu protiv Mateja Krunića, koji je 2000. godište, već da je to ili Lovro Pavelić ili Luka Tiriel Abramović, koji su 2001. godište. 

Prema informacijama kojima raspolaže Index, kao i pregledom snimki iz kojih se doduše zbog kvalitete i udaljenosti ne može posve sigurno reći tko je tko od napadača, proizlazi da DORH zbog udaranja nogom u glavu HGSS-ovca koji je sjedio na tlu istražuje Lovru Pavelića. 

Tko su MMA-ovci na snimkama s Platka

Naime, prema neslužbenim informacijama, Luka Abramović je osoba u crnoj jakni koji je s mladićem u bijeloj jakni išao za HGSS-ovcem. Mladić u bijeloj jakni šakom udara HGSS-ovca Marka Grgačevića u glavu nakon što je odbio izvući BMW kojim su prethodno driftali uz skijašku stazu. 

Drugi mladić u crnoj jakni u sukob se uključio kad se tučnjava već bila rasplamsala. Dotrčava iz BMW-a i upućuje više udaraca prema nekoliko ljudi, od čega je daleko najgori udarac koji je zadao HGSS-ovcu koji je u tom trenutku sjedio na tlu. Iz zaleta ga je udario nogom u glavu dok je HGSS-ovac Grgačević bio leđima okrenut od njega. Ponavljamo, Grgačević je mirno sjedio na tlu. 

Druga snimka nadzornih kamera s Platka otkrila je svu brutalnost tog čina i još više dovela u pitanje postupanje policije, koja je, nakon što je prvo prešutjela događaj, svu trojicu iz BMW-a prijavila tek prekršajno za naročito drsko ponašanje pa dan kasnije održala bizarnu presicu, na kojoj su se dva policijska šefa iz Rijeke čudila reakciji javnosti, odbila dati pojedinosti tučnjave i obznanila da će prijaviti i pročelnika HGSS-a Marka Andrića i još jednu osobu koja se suprotstavila MMA-ovcima. 

 

Video: RTL

Uz pretpostavku da Državno odvjetništvo zbog brutalnog udarca u glavu istražuje Pavelića, proizlazi da je prvi udarac uputio Krunić. Abramovića je, proizlazi, pročelnik HGSS-a Andrić, koji je dotrčao u pomoć kolegama, srušio na tlo, a Abramović mu je potom zadao nekoliko udaraca šakama i nogom.

Ista osoba u crnoj jakni, a za pretpostaviti je dakle da se radi o Abramoviću, još jednom pada i na tlu dobiva više udaraca. Nakon toga ga jedna od dvije djevojke koje su također bile u BMW-u sprečava da se ponovno uključi u tučnjavu. Abramović je, podsjetimo, bivši mladi skijaški reprezentativac Hrvatske, ali i Turske, koji je kasnije potpuno prešao u MMA. Nakon incidenta izbačen je iz Borilačkog kluba Dynamite. Krunićevo ime se također spominjalo uz borilačke sportove. 

Zamjenik državne odvjetnice: Odmah smo poduzeli daljnje radnje. Napadnuti HGSS-ovac: Ispitivali su me 30-40 minuta

Zamjenik glavne državne odvjetnice danas je na saborskom Odboru za pravosuđe dao neke nove detalje u vezi ove istrage.

"Čim je dobilo izvješće od policije, Državno odvjetništvo je poduzelo daljnje radnje i upravo sada se obavljaju dokazne radnje. Ispituje se oštećenik, određuje se vještačenje, ispituje se liječnica Hitne koja je prva došla na mjesto događaja", rekao je Zoran Perkušić, zamjenik glavnog državnog odvjetnika na upit Mostovog saborskog zastupnika Marina Miletića o ovom slučaju.

Mostov Miletić je rekao da su ljudi jako uznemireni zbog ovog slučaja na Platku te da je najavljen prosvjed u srijedu ispred riječkog hotela Bonavia. Dodao je i da mu nije jasno zašto je policija toliko otezala s objavljivanjem informacija o tučnjavi na Platku, je li to zato što je otac jednog od MMA boraca HDZ-ovac i šef u Hrvatskim šumama ili jer je drugome navodno, rekao je Miletić, otac istaknuti član riječke policije.

Napadnuti HGSS-ovac Marko Grgačević za RTL je potvrdio da je ispitan u tužiteljstvu. 

"Pozvan sam kao žrtva. Bio sam s tužiteljicom 30-40 minuta. Nadam se da je ovo moje zadnje saslušanje, odnosno svjedočenje. Nitko to nije spominjao. Dosta mi je to traumatično sve skupa", rekao je.

"Još odlazim na neurološke pretrage pa ne bih govorio o detaljima. Vidjet ćemo sve za nekoliko dana kada nalazi budu gotovi pa da to riješimo", odgovorio je Grgačević na pitanje kakvo mu je zdravstveno stanje.

Još jedan čudan detalj u postupanju policije

Uz činjenicu da je policija unatoč brutalnim udarcima ocijenila da nije bilo brutalnosti ekipe iz BMW-a prema HGSS-ovcima te da su ih tek prekršajno prijavili, kao i dvojicu iz napadnute skupine, ostaje još jedan čudan detalj. 

Iz riječke policije su, naime, rekli da do četvrtka nisu raspolagali cijelim snimkama videonadzora, nego samo fragmentima. Nije jasno kako je to moguće jer policija sama kod ovakvih događaja izuzima snimke videonadzora i temeljito ih pregledava. Dodatne sumnje budi izjava šefa skijališta Aleda Udoviča koji je rekao da je policija već prvu večer dobila snimke s nadzornih kamera.

"Primio sam dojavu da se događa takvo nešto, naravno da sam zvao 112 i policija je odmah krenula, u roku od manje od pola sata bila je na terenu, odradili što treba, a snimku dobili istu večer, a kasnije im je uručena i službeno u pravom formatu", rekao je Udovič. 

Riječkoj policiji poslali smo upit o tome što je na kraju istina, jesu li odmah imali cijele snimke ili su ih dobili naknadno, te ako je riječ o potonjem, kako je moguće da odmah nisu raspolagali cjelovitim snimkama te tko je za to odgovoran. 

Danas prosvjed u Rijeci

Danas u 18 sati u Rijeci će se održati prosvjed zbog napada na Platku. Prosvjed organiziraju riječki Možemo i Unija Kvarnera, a održat će se na Trgu 128. brigade, kod hotela Bonavia.

"Pozivamo vas da nam se u srijedu 8.2. u 18h pridružite na trgu 128. brigade (kod Bonavie) u svrhu miroljubivog okupljanja.

Potaknuti nedavnim slučajem brutalnih premlaćivanja na popularnom skijaškom, izletničkom i obiteljskom odredištu Platak, odlučili smo da je potrebno jasno i glasno reći da ne smijemo dozvoliti normalizaciju nasilja u društvu. Ne smijemo dozvoliti da institucije ne rade svoj posao jer ako osjećamo da oni koji su nas dužni štiti to ne čine, tada svatko uzima pravdu u svoje ruke, a to znači anarhiju i zakon rulje, a ne sigurnost i pravičnost.

Moramo promišljati o mogućnostima prevencije ovakvih i sličnih događaja, a takvo promišljanje mora krenuti od institucija. Institucije moraju pružiti sigurnost građanima i adekvatno reagirati kad je ta sigurnost ugrožena. Za njih ne smiju postojati privilegiraniji građani, zaštićeniji građani, važniji građani, već bi za njih svi morali biti jednaki.

Vidimo se u srijedu u 18h kod Bonavie, gdje ćemo zajednički glasno poručiti NE nasilju, NE zastrašivanju, NE nepovjerenju, NE strahu i tražiti od institucija da rade svoj posao!" stoji u priopćenju o događaju koji je najavljen na Facebooku.

Kako je počela i izgledala tučnjava na Platku

Podsjetimo, tučnjava na Platku dogodila se nakon što su trojica mladića u BMW-u, driftajući po skijaškoj stazi, upala u dublji snijeg i zaglavila se. Zatražili su od jednog pripadnika HGSS-a da im izvuče automobil, a kad je on to odbio, napali su ga i udarali. Dobio je više udaraca, među ostalim i nogom u glavu, te se onesvijestio. Tri osobe iz skupine koja se suprotstavila mladićima iz BMW-a među kojima ima MMA-ovaca su ozlijeđene, a policija je objavila kako je utvrđeno da se radi o lakšim ozljedama.

Sukob je počeo nakon što su se dvojica MMA-ovaca (jedan u bijeloj i jedan u crnoj jakni) verbalno sukobila s HGSS-ovcem, koji je odbio izvući BMW zaglavljen u snijegu. Mlađi muškarac u bijeloj jakni udara u glavu HGSS-ovca koji pada na tlo. Sukob se nastavlja naguravanjem i sporadičnim udarcima, a najbrutalniji dio sukoba je napad trećeg muškarca iz BMW-a koji je u crnoj jakni. On zadaje udarac šakom pa se zalijeće i HGSS-ovca koji okrenut leđima sjedi na tlu svom silinom udara nogom u glavu.

Pročitajte više